Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Hulpverlening
zondag 26 oktober 2008

PHIL FONDS HULP OP MAAT


Ontwikkelingssamenwerking heeft meer baat bij een kleinschalige pragmatische aanpak, niet bij grote masterplannen als millenniumdoelen, betoogt Arie Philipsen, voorzitter van het Phil Fonds.

 

Het grote verhaal over ontwikkelingssamenwerking moet klein beginnen. Het Phil Fonds helpt nu al bijna 20 jaar, met succes, kansloze gehandicapte kinderen op de Filippijnen naar school. Volgend jaar vieren zij dit met een promotioneel Jubileumprogramma, maar daarover een volgende keer meer.

Categorie: Hulpverlening
Ingezonden door: Edida

In 1989 begonnen Adelina & Arie Philipsen met 1 blind kind. Zij brachten geen enorm kapitaal mee. Met steun van individuele vrienden helpt het Phil Fonds nu 220 blinde, dove, kreupele en geestelijk gehandicapte kinderen met onderwijs naar een betere toekomst via hun “Vriendenplan” voor €14, per maand. Van de Phil Fonds projecten, inrichting van klaslokalen voor speciaal onderwijs en opvanghuizen, maken nu zo’n 7000 kinderen gebruik.

 

Met zoveel mogelijk kennis van binnenuit helpen zij oplossingen te vinden voor problemen waar de Filippijnse ouders en hun gehandicapte kinderen zelf wat aan willen doen. Dat is begonnen met goed kijken en luisteren, om daarna uit te proberen wat wel werkt en wat niet, om tussendoor steeds de koers bij te stellen. Alleen zo, zegt Arie, kun je de weerbarstige, complexe werkelijkheid ten goede veranderen.

 

Ambitieuze plannen in grand design zoals de millenniumdoelen van de VN met grote financiële overdrachten aan regeringen is kenmerkend voor planners die drijven op groot geld. Wij zijn begonnen zonder geld en rechtstreeks bij de wortels van het probleem. Deze kinderen hebben ook recht op onderwijs. Geef hen dan ook het nodige rechtstreeks in handen met een maandelijkse studiebeurs. Stimuleer de scholen hen te accepteren en integreren en geef hen de nodige middelen.

 

Met een organisatie van vrijwilligers, die allen thuis werken, zijn en blijven de kosten laag en komen de gelden voor bijna 100 % ten goede aan de doelen op de Filippijnen. Geen salariskosten, geen duur kantoor, met gratis hulp van notaris, accountant, drukkerij en dergelijke, maken zij waar wat zij beloven.

 

De vrienden die een kind helpen hebben rechtstreeks contact met hun kind, kunnen het bezoeken of zelfs uitnodigen voor een vakantie in Nederland. Projectsponsoren zien bij welk project hun geld terecht komt. Beschermbedrijven garanderen dat eenmaal geaccepteerde kinderen hun studie af kunnen maken als de sponsor onverwacht zijn hulp niet kan bestendigen.

 

Arie: hoe kan het dat na vijftig jaar goede bedoelingen en 2,3 biljoen dollar aan hulpgelden er op de Filippijnen nog steeds 70.000 gehandicapte kinderen verstoken blijven van elementair onderwijs. Nog niet te spreken over de miljoenen kinderen die wereldwijd sterven aan te genezen ziektes als malaria en dengue.

 

Het Phil Fonds zoekt naar op maat gesneden oplossingen voor lokale problemen. Met hun partnerorganisatie “Learning and Employment for Blind and Deaf” LEBD helpen zij de schoolverlaters naar passende arbeid. Alle blinde kinderen van de eerste jaren hebben werk, en dat in een land met een hoog werkeloosheids percentage. Hun eerste kind, Vienalyn, is nu getrouwd, heeft zelf een gezonde dochter en werkt als muzieklerares in LEBD, waar zij blinde kinderen de kunst bij brengt van de Filippijnse culturele zang, dans en muziek op diverse instrumenten.

 

Volgend jaar promoveert een van de eerste Phil Fonds kinderen, de blinde Aideline, voor een studie Engels. Haar droom om lerares Engels te worden komt dankzij het Phil Fonds en haar Nederlandse sponsor, met rasse schreden dichterbij.

 

Ook de fondsenwerving gaat in overeenstemming de wens van de kinderen en hun ouders. Ondanks de handicap en de armoede zijn zij trots en willen niet dat er voor hen in Nederland gebedeld wordt. Daarom ziet u bij het Phil Fonds geen collectanten aan uw deur maar werven zij fondsen met culturele activiteiten of producten die het geld meer dan waard zijn. Artiesten, zaaleigenaren, organisatoren bieden hun vrijwillige bijdrage gratis aan. Artikelen worden door de middenstand gratis aangeboden voor verkoop, loterij of veiling. Schoolkinderen en leerkrachten willen graag een prestatie leveren. Allemaal bedoeld om direct te helpen zonder strijkstok.

 

Zaterdag 15 november is er weer zo’n cultureel feest. Een benefiet concert van Marjan Berger en De Forever Band in De Hofnar te Valkenswaard.

 

 

Topartiesten voor het Goede Doel. Voor € 20,-  krijgt u waar voor uw geld en steunt tegelijkertijd het Phil Fonds. Er staan 80 muziekanten op het podium die zich volledig inzetten en garant staan voor een TOP concert waarvoor u elders minstens € 80,- moet betalen.

 

Het concert begint om 20.15 uur. De Forever Band zal in het eerste deel een selectie brengen van instrumentale nummers in pure James Last-stijl. Vanzelfsprekend worden ook bekende hits en klassiekers in een instrumentaal kleedje gestoken. Maar het publiek zal ook verwend worden met swingende vocale en zelfs ietwat jazzy klinkende nummers. Deze unieke band zal Marjan Berger ook begeleiden. De Lommelse zangeres Marjan Berger is en blijft ontzettend populair, zowel in Vlaanderen, Nederland als in Duitsland. Berger maakte vroeger deel uit van de Hollandse succesduo's Frank & Mirella en Theo & Marjan.

 

Voor deze avond zijn zij de Hulpverleners die investeren in Ontwikkelingswerk dat werkt. Helpt u mee?

 

Voor reservering bel De Hofnar, 040 – 207 40 20 of het Phil Fonds, 06 – 408 758 28.

 

Voor meer informatie zie www.philfonds.nl