Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2009
2009-02-02 22:26:43
Categorie: columns-hvdb-09
Ingezonden door: Edida


VOEDINGSWAARDE

Dat is me nogal een onderwerp, zeg. Het overweldigde mij, toen ik op het Internet keek, betreffende dit onderwerp. 123.000 pagina’s die handelen over voedingswaarde, en alles wat daarmee te maken heeft! Of dat ook even van belang geacht wordt, en actueel is, in onze tijd, 123.000 pagina’s, en dan nog niet geschreven over alle navenante sites!

Met deze waarde wordt de samenstelling van een voedingsmiddel bedoeld. En zo kun je op deze site kijken wat de voedingswaarde is van een bepaald voedsel dat je wilt gaan eten.

Er is dan ook weer een link naar www.watziterin.nl , en dan kan je daar zien welke voedingsstoffen er bijvoorbeeld in tuinkers zitten of in konijn, of noem maar op! En dan kom je er achter dat er zoveel kilocalorieën inzitten, en eiwitten en vetten en koolhydraten en vitamines en mineralen. En als je dan heerlijk hebt gegeten, dan kun je weer gaan zien, wat je er aan moet doen om die kilocalorieën kwijt te raken! Geweldig hoor; onder het kopje: ‘als ik dit eet’, ‘dan moet ik dit doen’, na afloop. Ik heb gelijk maar even een test gedaan; ik had heerlijk konijn gegeten, maar dat programma rekende uit dat ik daarmee 2100 kilocalorieën had binnengekregen, 2100 kcal! Maar ze gaf ook gelijk aan wat ik moest doen om ze weer kwijt te raken: 100 minuten fietsen, of 45 minuten hardlopen, of 56 minuten touwtje springen, of 69 minuten zwemmen! Maar ik heb nog even geen keuze gemaakt, met dit gure, winterse weer, maar ik denk dat het touwtjespringen wordt, dat kan ik binnen doen! Mensenlief, dit is toch niet om te doen, je eetlust zou totaal verdwijnen, als je vooraf al weet, wat je na het diner moet gaan doen!

Talloos zijn de aanbiedingen in kranten en folders over gezond voedsel; talloos ook de boeken

die al geschreven zijn, en nog zullen worden over ‘gezond eten én leven’, over de verhouding tussen eten en slank blijven, tussen smullen en gewicht! Het blijft de massa bezig houden, want gezond eten én daardoor lang leven, wie wil dat nou niet?

Door de voedingswaarde van ons voedsel ontstaat de energie die wij nodig hebben om te leven en te presteren; hoe meer we bewegen of zware arbeid verrichten, des te meer energie hebben we nodig, hoewel we, als we rusten, de meeste energie verbruiken. 25% bijvoorbeeld al, terwijl je slaapt! Nooit geweten, ik heb er ook niet zoveel interesse voor, maar het is wel aardig om eens even in dit wereldje een blik te slaan, hoewel het me ook verontrust! Dat ons voedsel zóveel aandacht krijgt, dat de voedingswaarde van wat ons lichaam dagelijks binnenkrijgt massa’s mensen zó bezighoudt, terwijl we ons geestelijk op allerlei manieren laten vervuilen en vergiftigen!

De calorieëntabel hangt wellicht bij je aan het keukenrek, en de boeken van Sonja Bakker zijn misschien wel je dagelijkse handleiding voor een gezond en slank lijf, maar het ongezonde voedsel, dat je je geestelijk leven toedient, dat doet niet ter zake, en is in het geheel niet interessant! Maar is dat wel zo?

Wat leven wij toch in een wonderlijke, bijzondere maar ook bizarre tijd; aan de ene kant zijn we almaar doende om ons natuurlijke leven te verbeteren en te verlengen, terwijl we ons geestelijk welzijn veelal verwaarlozen en het roerloos, als ‘doden’, laten passeren! Enerzijds worden we furieus als de Warenwet overtreden wordt, en onze gezondheid belaagd, anderzijds lachen we om waarschuwingen en ‘wegwijzers’ die ons attenderen op het wezenlijke belang van ons bestaan, en de verantwoording die wij eens zullen moeten afleggen tegenover onze Schepper, de God van hemel en aarde.

De man die in Giesenburg de Waarheid op zijn dak schreef: “Jezus redt”, moet straks € 500 per week gaan betalen als boete, maar de bussen die met de leugen: ‘Er is waarschijnlijk geen God, dus maak je geen zorgen en geniet van het leven’, rondrijden, worden normaal geaccepteerd! Wij worden overspoeld door leugens, en het tast ons denken aan; onze ziel wordt vergiftigd door bedrieglijke onwaarheden en gemene leugens, verfoeilijk voedsel, [Jes. 65 : 4] inferieur, dat uiteindelijk onze geest en ziel zodanig zal aantasten, dat de [eeuwige] dood erop zal volgen! Dát zou ons moeten aansporen om op zoek te gaan naar het Brood des Levens! Evenals we dat nu doen door onze inspanningen naar een strak, slank en gezond lichaam! We moeten de leugens uit ons midden wegdoen, en de leugensprekers! We moeten opstaan en ageren tegen de valse leraren, waar de Bijbel ons voor waarschuwt, [2 Pet.2 : 1] zeker ook in deze tijd! Het gaat niet aan dat een blad van de Protestant Christelijke Ouderen Bond een man als Dr. Anne van der Meide aan het woord laat, met zijn valse leer! Een excuus aan het eind dat het niet de visie hoeft te zijn van de PCOB, dat zegt me niets! Men zet de lezers voedsel voor, dat verfoeilijk is, in Gods ogen! Het vergiftigt ons geestelijk lichaam, en wij moeten er van vluchten! “Ga uit van haar, mijn volk, opdat je geen deel hebt aan haar zonden, en ontkomt aan de plagen die haar zullen treffen.”[Op. 18:4]

Gezond, geestelijk voedsel hebben we nodig, met een optimale voedingswaarde, zeker in deze tijd! God gaf ons zijn Woord en zijn Geest, om ons toe te rusten voor deze tijd! Kies voor zuiverheid, getoetst en getest door de Keuringsdienst van Geestelijke Waarden, door Jezus zélf, en onder controle van Zijn heilige Geest! Hij zegt van Zichzelf: “ Mijn lichaam is ware spijs, en Mijn bloed is ware drank. Ik ben het Brood dat uit de hemel is gekomen. Wie het eet zal altijd blijven leven.[ Joh. 5: 56 + 58, NBG/het Boek]

Weet wel, dit is een advies dat Jezus zélf geeft, en dat eeuwige consequenties heeft! Blijf je aanmodderen met alleen maar de aanwijzingen voor een goed lijf en leven, en daarnaast luisteren naar de leugen, dan is het bij je sterven voorgoed afgelopen, voor eeuwig!

Jezus wil joUw Diëtist zijn, joUw Heelmeester, en Hij heeft alleen maar goeie , liefdevolle raad, met een hoge, sublieme voedingswaarde! Zijn Boek staat er vol van: DE BIJBEL!

Lees, luister, hoor naar Zijn stem, en geloof in Jezus, de opgestane Heer, die eeuwig leven garandeert, van nu af aan, voor ieder die oprecht gelooft!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl