Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2009
2009-07-01 01:53:15
Categorie: columns-hvdb-09
Ingezonden door: Edida


Autoriteit

Vandaag kreeg de Amerikaan Bernhard Madoff, een autoriteit in de financiële wereld, een gevangenisstraf opgelegd van 150 jaar, de hoogste straf die hij kon krijgen! Hij is al 71 jaar,
dus hij zal, naar het zich laat aanzien, zijn straf niet volledig hoeven uit te zitten! Zijn advocaat had gehoopt op12 jaar, vanwege zijn leeftijd, maar de rechters waren onverbiddelijk.
Ja, en in hoger beroep gaan heeft ook niet zoveel zin; stel dat je er nog 50 jaar afpraat, dan nog sterf je in de cel! Heel triest om op zo’n leeftijd verstoken te blijven van het samenleven met je kinderen en kleinkinderen, maar nog veel triester is het voor de mensen die hem grenzeloos vertrouwden en hem hun kapitaal in handen gaven voor belegging. Jarenlang stond hij aan het hoofd van de technologiebeurs Nasdaq, hij was populair en men was er van overtuigd dat hun miljoenen bij hem in goeie handen waren, en het gold als een privilege als je bij hem je vermogen kon stallen. Uiteindelijk was het allemaal ‘gebakken lucht’; zelfs zijn zoons werden door hem opgelicht, zij hebben hem uiteindelijk ook aangeklaagd. Een pyramide-truc, waarmee hij een enorme luchtbel opbouwde, ter waarde van 65 miljard dollar!

Vorige week overleed een andere autoriteit, maar dan op het gebied van zang en dans: de King Of Pop Michael Jackson, ook wel bekend onder zijn bijnaam Wacko Jacko. Hij werd slechts 50 jaar, was een van de grootste artiesten van de twintigste eeuw, groeide uit tot een legende en werd aanbeden door miljoenen fans! Hij zou nog één tournee gaan maken en de 50 optredens, in een groot stadion in Londen, waren bijvoorbaat al uitverkocht! Maar de King is niet meer; de condoleances stromen binnen en talloze fans storten daar hun hart uit, nu hun idool er niet meer is. Heel triest allemaal.
Zo zou ik nog vele pagina’s kunnen vullen met voorbeelden van autoriteiten op allerlei gebied, maar ik laat het even bij deze recente prominenten. Ze dienen ook alleen maar als voorbeeld; ze laten zien hoe wáár het is wat de Bijbel leert in Psalm 146, en waarvan wij vroeger op de lagere school al het psalmvers van zongen:
“Vest op prinsen geen betrouwen,
daar men nimmer heil bij vindt:
zoudt g’uw hoop op mensen bouwen?
Als Gods hand hun geest ontbindt,
Keren zij tot d’ aarde weer,
Storten met hun aanslag neer.” [vs. 2] 
Een beetje Oudhollandse taal, maar je begrijpt het vast wel. Een beleggingsgoeroe, een koning, een prins, al stralen ze nog zoveel autoriteit uit, vestig daar je vertrouwen niet ruckzichlos op, want als dát je enige houvast is, of wordt, dan kom je op een dag bedrogen uit! Ook in deze crisistijd zijn er voorbeelden te over van mensen die zich lelijk hebben verkeken, op iets of op iemand! Als Gods hand hun geest ontbindt, als Hij hun leven neemt, of als Hij blaast in wat je meent opgebouwd te hebben, [Hag. 1:9] wat heb je dan nog?
Ik las een artikel over een recent onderzoek naar het respect voor autoriteiten, in deze tijd!
En dat schijnt nogal in te krimpen, mede veroorzaakt door de economische crisis. De invloed van de goeroe’s daalt en van het advies van deskundigen, waaronder ook tv-persoonlijkheden, heeft men geen hoge pet meer op!
Men zoekt het meer bij autoriteiten in de directe omgeving; er wordt meer geluisterd naar familie en vrienden, gevolgd door vrienden van familie en vrienden, zogenaamde ‘peer to peer’ adviezen!
Autoriteit is de macht van een persoon of organisatie over een andere persoon of groep, en die macht kan dermate uitgroeien dat het tot desastreuze gevolgen leidt! Een duidelijk voorbeeld hiervan is meneer Madoff, wiens macht niet te stuiten leek. Ook hier is het heel belangrijk om een juiste keuze te maken; wie verlenen we autoriteit om ons te begeleiden tijdens ons aardse leven, naar wie gaan we om raad?  Als we de verkeerde keuze maken, of niet kiezen, dan kan dat nare gevolgen hebben, zakelijk en/of privé! En als we geestelijk de verkeerde autoriteit raadplegen, dan heeft dat vreselijke gevolgen voor de eeuwigheid!
De Bijbel, het gezaghebbende Woord van God laat ons niet in het ongewisse; het is Waarheid wat de klok slaat, dus het is Wijs om daarnaar te luisteren, in élk opzicht! Helaas hebben tallozen dat losgelaten, ze zijn gaan ‘hannesen’ met het onderwijs en de raadgevingen van God, de Allerhoogste Autoriteit! Men laat dit onmisbare Kompas in de kast, of men heeft er al afstand van gedaan. En voor u en voor jou, heeft het Boek van God nog gezag in en over joUw leven? Geloof je er [nog] in, van kaft tot kaft? Velen hebben de autoriteit die de Bijbel had in hun leven, overgedragen aan de seculiere wetenschap, zéker ook wat de schepping betreft! En als je dát loskoppelt van de Bijbel in z’n geheel, dan raak je al heel snel in een vrije val! Als God voor joU niet meer de Autoriteit is Die het heelal in zes dagen van 24 uur kon scheppen, is Hij dan voor joU nog wél de Autoriteit Die als een Baby uit een maagd werd geboren, en Die later de dood en de duivel overwon, door Zijn sterven aan het kruis en Zijn opstanding uit de dood?
Ik heb iets laten zien van menselijke autoriteit, en hoe betrekkelijk dat is. Van levensbelang is
je persoonlijke keuze voor degene die je het gezag over je leven geeft! Kies je voor de Overwinnaar die Jezus heet, of blijf je bij de verliezer, Satan, die uitsluitend bij de gratie van de Allerhoogste Autoriteit nog aanwezig is? Het maakt een wereld van verschil, dat tot in eeuwigheid duurt! Dus écht wel de moeite waard om er serieus en ernstig mee bezig te zijn!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl