Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2009
2009-10-06 01:12:26
Categorie: columns-hvdb-09
Ingezonden door: Edida


OMZIEN

Franciscus van Assisi heeft nooit kunnen bevroeden dat het vanaf zijn sterfdag, 4 Oktober 1226, niet meer zou ophouden: Dierendag! Wereldwijd staat het op de agenda, deze dag van extra aandacht voor de dieren. Hij was iemand die zorg had om zwervers en armen, maar ook planten en dieren hadden zijn liefdevolle aandacht. De legende vertelt zelfs dat hij kon praten met de dieren! Maar als hij nu zou zien wat wij er in onze westerse wereld van gemaakt hebben, dan zou hij alleen maar heel verdrietig worden over zóveel aandacht en verspilling voor en aan dieren! Ik hoop niet dat u nu direct vergramd reageert, als eigenaar van een hond of kat, of ander dier, maar dat je verder leest, om er achter te komen wat ik bedoel.

Gisteren was het weer zover; wellicht heb je ook je [huis]dier extra vertroeteld, vanwege deze bijzondere dag. Een échte feestdag voor tal van dieren, in Nederland en Europa, die het ook op de ‘gewone’ dagen al bijzonder getroffen hebben! Elke dag is het al feest met voeding ‘dat moet voldoen aan de wettelijke maatstaven voor humane voeding; het moet geschikt zijn voor menselijke consumptie’, volgens het Centrum voor Diervoeding.

 

Gaan wij niet schromelijk overdreven met onze huisdieren om? De extra uitgaven voor een dag als 4 Oktober daargelaten, maar wat er elke dag, elk jaar in Europa wordt uitgegeven aan dierenvoedsel en andere ‘benodigdheden’ loopt in de miljarden; in Nederland alleen bedroegen de uitgaven in 2007 al 1,5  miljard euro, de dierenarts nog niet inbegrepen! De reclame die gemaakt wordt voor het voedsel van onze viervoeters gemaakt wordt is enorm; er komen ‘brokken’ en hapjes in zicht, waar een hongerig mens direct aan zou beginnen!

 

In de krant las ik dat ondanks de crisis men nog steeds evenveel uitgeeft aan de dieren; van de liefhebbende baasjes gaf zelfs 15% aan dat zij eerder op zichzelf zouden besparen dan op hun huisdier! Trouwens, voor 15% van de mannen en 20% van de vrouwen is hun hond van meer waarde, dan hun partner! Het toppunt van aandacht voor dieren wordt in sommige rooms-katholieke kerken gedemonstreerd, waar op een dag als gisteren dieren gedoopt worden!!

Hoewel God bij de schepping duidelijk onderscheid maakte tussen de dieren en de mens, doet de mens dat vaak niet meer. Wat te denken van de dierenbegraafplaatsen, waarop soms de meest luxe graven worden gevonden? Crematoria, kistjes, grafstenen en urnen in alle soorten en maten, het is ‘normaal’ in onze westerse cultuur. En als we rondkijken in ons land, dan worden we overweldigd door alle voorzieningen die voor de dieren getroffen zijn, en waarin een klein land ‘groot’ kan zijn, c.q. ook voorop kan lopen! Wildviaducten, dassentunnels, vistrappen, stobbenwallen, ecoducten, cerviducten en andere verbindingen en voorzieningen moeten er voor zorgen dat de dieren ‘verder’ kunnen komen. Door de versnippering in ons land zijn deze overbruggingen ‘noodzakelijk’ geworden, en kan het wild veilig ‘oversteken’, en zich door het land bewegen! Begrijp me goed, ik heb er niets op tegen dat we goed zijn voor de dieren, en dat we voor ze zorgen, en als je gister je hond verraste met een beste kluif en/of de kat met iets speciaals, dan is daar op zich niets mis mee. Maar als er naar mensen in nood niet, of nauwelijks, omgekeken wordt, dan weet ik zéker dat we de dingen door elkaar halen, en ze niet zien zoals God bedoeld heeft! Als Nederland miljarden besteedt aan de dierenwereld, ook in deze crisistijd, en daarnaast nog niet eens 1% van onze inkomsten kan missen voor de noodlijdende mensenwereld, en Nederland is nog het royaalste van alle rijke landen, dan ben ik er van overtuigd dat we ‘fout’ zitten met deze handelswijze!

Natuurlijk weet ik dat de welvaart bij ons wat heeft ingeboet, maar als ik ’s avonds door de straten rij van dorpen en steden, en ik voorzichtig moet manoeuvreren om schadeloos langs de aan weerzijden geparkeerde auto’s te komen, letterlijk ‘autootje aan autootje’, dan heb ik zo m’n gedachten. Als ik op het strand en in het bos vaak mensen met wel twee, drie of vier honden zie lopen, dan heb ik zo m’n gedachten. Ik weet wel dat mensen werkeloos worden, of de grootste moeite hebben of krijgen, om hun huishouding op orde te houden, maar voor de meesten van ons is er niets veranderd, en zijn we nog even welvarend als twee jaar geleden! Toch vinden zes van de tien landgenoten dat de regering veel te veel aan ontwikkelingshulp doet! 4,5 miljard euro op een totale ‘omzet’ van 600 miljard, slechts 0,8%! En wat doen we zélf? Als we de Bijbel lezen en daarin zoeken naar Gods normen en waarden, dan is het opvallend dat Hij bijzondere zorg heeft voor de armen, de vreemdeling, de wezen en de weduwen. En het wordt heel duidelijk dat Hij die zorg over deze groepen van mensen, met ons wil delen, en ons er bij betrekken! Jacobus schrijft dat het ware dienen van God in feite uit twee dingen bestaat: “Omzien naar wezen en weduwen in hun moeite en jezelf onbesmet van de wereld bewaren.” [Jac. 1:27] En Jezus zelf leert Zijn discipelen hóé belangrijk het is om armen en vreemdelingen, weduwen en wezen, gevangenen en daklozen aandacht te geven, én te helpen! Jezus zal dat dusdanig waarderen alsof  je Hém hebt geholpen! [Mat. 25:31 e.v.]

De beloning is er dan ook naar: een eeuwig leven bij Hem, in Zijn heerlijkheid!

Er zijn natuurlijk veel dingen die je aandacht vragen in het leven van alle dag, maar omzien naar die ander, die Jezus bedoelt, komt daar wel of nog iets van? De nood in de wereld is groot; elke zes seconden sterft er een kind van honger, elk etmaal sterven er 8000 mensen aan aids, en worden er weer honderden aids-wezen toegevoegd aan de vele miljoenen die er al zijn! Voor 20 euro per maand geef je een weeskind een nieuwe toekomst! En wat kost een hond of kat niet, per maand? Het is onze opdracht om in die wereld op een royale manier hulp te bieden, ook nu! Nu zéker, nu de inkomsten van veel stichtingen teruglopen, vanwege de recessie. Je bent er niet klaar mee om te denken ‘laat die het maar doen’, nee, God heeft ook joU op het oog! Jezus heeft alle reden om het van joU te verwachten; Hij heeft omgezien naar joU en mij toen Hij zijn leven opofferde aan het kruis, en de straf droeg die wij verdienden, ieder persoonlijk! Als je jezelf onbesmet van de wereld houdt, als je, m.a.w., je onthoudt van de dingen die tegenstrijdig zijn aan Gods normen en waarden, dan zal er zéker ook het verlangen komen om om te zien naar mensen in nood, waar dan ook! Mocht je ‘geefklier’ niet goed [meer] werken, dan raad ik je aan het nieuwe boek van Jaap Dieleman te lezen: ‘Gods hart voor weduwen en wezen’. Dát zal je passie voor Jezus én voor de nooddruftigen in de wereld aanwakkeren! En weet wel: “Wie zich over de arme ontfermt, leent aan de Here; Hij zal hem of haar zijn weldaad vergelden.” [Spreuken 19:17]

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl