Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2010
2010-03-02 00:56:12
Categorie: columns-hvdb-10
Ingezonden door: Edida


De juiste coach……….?

Een oefenmeester, een trainer, een begeleider, een adviseur, een helper, een repetitor, wie heb jij nodig in deze enerverende tijd? Door wie wilt u gecoacht worden? Deze week mag je, als inwoner van een democratisch land, je stem uitbrengen voor een nieuwe gemeenteraad in je stad of dorp. Maar misschien heb je moeite om een keuze te maken en wil je de ‘kieswijzer’ raadplegen, als een soort coach! Er wordt van alle kanten aan ons getrokken, vooral ook door de landelijke politici, terwijl de verkiezing voor het parlement pas over drie maanden plaats vindt! Het gaat nu om onze ‘eigen’ leefomgeving, en daarom is het belangrijk om kieskeurig te zijn, en om duidelijk onderscheid te maken.

Wat voor invloed een coach kan hebben werd vorige week op extreme wijze duidelijk, tijdens de Olympische Winterspelen in Canada. ‘Onze’ Sven Kramer, schaatstopper van wereld-formaat, was op weg naar goud op de tien kilometer, en het edele metaal wenkte al in de verte. Het was de beste race van zijn leven, zo vertelde hij later, maar enkele rondes voor de finish werd hem door z’n coach de verkeerde baan gewezen! ‘Een desastreuze fout’, noemde de trainer later zijn verkeerde aanwijzing. En dát was het; bizár in dat stadium, zéker van de overwinning, en toch afgewezen, door verkeerde leiding! Gelukkig kunnen ze samen nog door één deur, maar zoiets wil je toch nooit meemaken?
De coach, Gerard Kemkers, mag gelukkig wel aanblijven na deze miskleun; dat gaat er wel eens heel anders aan toe, in de wereld van trainers en begeleiders. Het komt heel vaak voor dat, met name, voetbalcoaches heel makkelijk ‘gewipt’ worden na teleurstellende resultaten van hun club. En ook de coaches van de Russische ploeg die meedeed met de Winterspelen in Canada wachten een zelfde lot, zo hebben notabene de premier en de president van Rusland laten weten! Dit vanwege het slechte presteren van de atleten; ze eindigden áchter Nederland, op de elfde plaats, schande!
En nu moeten wij weer gaan kiezen; op zich maakt dit werkwoord een groot deel van ons leven uit. Het begint al op jonge leeftijd en het houdt ons het hele leven bezig. We kiezen wat af: wat eten we vandaag, wat wil je drinken, gaan we trouwen of samenwonen, een huis kopen of huren, kinderen of niet, voor leven of dood, voor abortus of niet, euthanasie of niet, begraven of cremeren? Zomaar een greep uit keuzes die we moeten maken, elke dag, of soms, of eens in je leven. Grote en kleine, belangrijke en onbelangrijke, kieskeurige en willekeurige keuzes, en het kan moeilijk zijn. En dan is het geweldig als je hulp kan inroepen van een coach, een begeleider, iets of iemand die je de weg kunt wijzen, een stemwijzer of een wegwijzer!
In ons dagelijkse leven kunnen goeie adviezen goed van pas komen, en zijn vaak onmisbaar!
Wat ons geestelijke leven betreft geldt dat nog sterker; de keuzes die we maken op dit terrein bepalen onze plaats voor straks, na dit leven! Niet iets om even makkelijk over te doen, een eeuwig belang staat op het spel! God, onze Schepper, wil dat we kiezen tussen Hem en onze ‘goden’. Je kunt ze niet allebei dienen en tevreden stellen, God neemt daar in ieder geval geen genoegen mee! Hij wil dat we radicaal zijn, vóór Hem of tégen Hem! Geen onduidelijkheid!
Niet de ene keer die ‘partij’ en dan weer die ‘andere’; door zijn Zoon Jezus Christus naar de aarde te zenden om voor ons de straf te dragen, heeft Hij zijn keuze voor u en jou en mij duidelijk tot uiting gebracht! Daarom heeft Hij recht op onze keuze, op onze ‘stem’! Maar je bent er vrij in, er is niets verplicht, net zoals bij onze vaderlandse verkiezingen. Maar vandaag vraagt God het wel [opnieuw], net zoals Hij het vroeg aan Zijn volk Israël: “Kiest dan heden wie u dienen zult,” [Joz.24:15] met andere woorden: Breng vandaag je stem uit op wie je wil volgen. En als je het niet weet, als je geen keuze kunt maken, maak je er dan niet makkelijk van af, maar wees kieskeurig en zoek hulp, kijk uit naar een coach die de Weg wéét, en je niet de verkeerde baan opstuurt! Een begeleider die de Bijbel zuiver hanteert als het Kompas van God, en vandaar uit zijn aanwijzingen geeft. Een coach die geen “tittel of jota”[Mat. 5:18] weglaat uit dat Boek van de Waarheid! Zeker nu is het van het grootste belang om zuiver en duidelijk te horen wat God te zeggen heeft, omdat de Bijbel waarschuwt dat er in deze tijd valse leraars zullen zijn, “die een andere leer verkondigen” en voor mensen die het niet meer zo nauw nemen, “en het spoor der Waarheid bijster[zoek] zijn geraakt.” [1 Tim.6:3 en 5] Ja, helaas, talloze kerkgangers lieten en laten het afweten, maar ook hun coaches [voorgangers] weken en wijken af van de Weg, die Jezus onveranderd telkens weer wijst! Hij is de Coach met een Hoofdletter, die van Zichzelf zegt: “ Ik ben de Weg, en de Waarheid en het Leven.” [Joh.14:6]
Je bent het beste af met Jezus zélf als Coach: Hij is de Weg, en Hij wijst je de juiste baan! Als je Hem volgt, Zijn aanwijzingen opvolgt, dan zul je het goud nooit missen! Waar je Zijn aanwijzingen vindt? In de Bijbel, Gods Kieswijzer! Wees daarom kieskeurig en laat je niks anders wijs maken! Luister naar de Coach, Die zijn leven gaf om dat van u te redden, en Die opstond uit de dood, om je eeuwig leven te schenken! Wat jij zou moeten doen? Je ‘stem’ uitbrengen op Jezus en gaan luisteren naar Zijn aanwijzingen! Dan ga je absoluut voor het  g o u d, dat zijn waarde voor eeuwig behoudt!

 

 

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl