Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2009
2009-12-15 10:45:58
Categorie: columns-hvdb-09
Ingezonden door: Edida


UITPAKKEN

Het eerste deel van deze maand hebben we achter de rug; pakjesavond is voorbij en de sint is zichtbaar vertrokken, dat is beter voor de kinderen! Het sprookje moet goed afgewerkt worden, dan kunnen ze die spannende episode goed afsluiten.

Inmiddels zijn de uitgepakte verrassingen in ‘gebruik’ genomen, geruild of teruggebracht, tegen contant geld of een tegoedbon. Je kent dat allemaal wel, het ritueel van elk jaar, en heerlijk voor de moeders en vaders van jonge kinderen, dat het ‘avondje van het wild geraas’ weer voorbij is.
Maar het uitpakken gaat door; het tweede deel heeft een aanvang genomen en op het toneel, in de welvarende wereld van ons, verschijnen de bekende attributen om het ‘lichtjesfeest’ tot een succes te maken. De hoofdpersoon zelf, de kerstman, laat nog even op zich wachten, maar
zijn komst op de bühne kan nu elke dag gaan plaatsvinden. Maar de kunstwerken aan licht, op en in de huizen, in de tuinen en de bomen, verraden zijn komst. En het ‘mooie’ is dat ondanks álles: de crisis, de recessie, de ellende en de rampspoed, álles toch gewoon doorgaat!! De sinterklaasomzet in de winkels was iets minder, maar het internetwinkelen steeg royaal met 20%! En zo is er ook alle hoop voor het uitpakfeest rond de kerstboom! Trouwens, die bomen gaan als ‘broodjes’, vooral de duurdere bomen! De verkoper sprak, in euforische stemming: ‘De ouderwetse huiselijkheid van vroeger is door de crisis weer terug. Kerst is weer iets authentieks geworden, en daar hoort een échte boom bij.’ Dus met gepaste vrolijkheid kunnen we weer toeleven naar het feest van ‘boompjes, beestjes, kribje, Kindje’, en dan kan het uitpakken, deel twee, een aanvang nemen!
Wellicht maak je uit m’n woorden wel op dat één en ander mij niet lekker zit. Ik heb er verdriet van en maak me bezorgd over de mensen om mij heen en in onze wereld, waarvoor het altijd nog gekker en grootser moet. Terwijl de essentie van het wonderbare kerstgebeuren veel meer vraagt om een persoonlijk antwoord op dat gebeuren!

 
Toen God in Zijn oneindige liefde ruim 2000 jaar geleden zó royaal ‘uitpakte’, en zijn Zoon Jezus naar deze aarde zond, was het zeker niet zijn bedoeling dat wij al dat ‘gedoe’ rond Zijn verjaardag jaar in, jaar uit zouden gaan herhalen. Jezus’ geboorte was het begin van de weg naar het kruis, waar Hij als 33-jarige zou sterven. Op zich écht geen reden voor een jaarlijks terugkerend ‘feestje’! Als je de ernst van de reden, waaróm Hij kwam, tot je door laat dringen, dan zul je het met me eens zijn. Als het ook dit jaar alleen maar blijft bij een gezellig en romantisch feest van lichtjes en dennengeur, van eten en drinken en kadootjes uitpakken, dan zit je ver naast de bedoeling die de Vader van Jezus er mee had. Hij wil je brengen bij het kruis van Christus, niet bij Zijn kribbe. Het gaat er niet om hoe Jezus daar lag, klein en teer,

Maar hoe Hij daar hing aan het kruis, voor u en jou en mij! Daar droeg Jezus mijn straf, die ik verdiende, want ik heb het helemaal niet fantastisch gedaan, maar Hij wél! Hij heeft daar aan dat vloekhout álles volbracht wat zijn Vader Hem opgedragen had, en met die woorden sloot Hij Zijn leven ook af: “Het is volbracht.”[Joh. 19:30] Hij stierf als een gewoon Mens, maar Hij stond na drie dagen weer op, omdat Hij God was, en is en zal zijn! De macht van de dood kon Hem niet bedwingen, er was geen houden aan! Jezus leeft, voor eeuwig, en ieder die Hem toebehoort, die zal ook eeuwig leven, samen met Hem! Kijk, dát is reden voor een Feest, en de viering begint al bij Zijn verjaardag! Maar dán heb je de juiste volgorde te pakken!
Uitpakken kunnen we allemaal als de beste; ons van onze goeie kant laten zien, showen met onze welvaart, onze rijkdom, met wat God ons gaf, in feite! Maar Hij wil dat je uitpakt voor Hém! Dat wil zeggen: knielen bij het kruis van Jezus, je zonden belijden en tot bekering komen en Hem bedanken voor wat Hij deed, persoonlijk, voor u, voor jou! Als je zover komt, dan kun je altijd op Hem rekenen, en ben je voor eeuwig ‘onder de pannen’! Ik schrijf het wel, maar in feite geef ik gewoon door wat er in de Bijbel staat, de GPS die Hij ons heeft gegeven, zodat we niet zouden verdwalen in deze wereld, waar de leugen regeert!
Weet je wat er ook in te lezen valt? Dat Jezus weer komt; de Baby van Bethlehem komt straks terug als de Koning van hemel en aarde! God de Vader bereidt die terugkomst voor, en je kunt er op rekenen dat Hij ‘groots en geweldig zal uitpakken voor zijn Zoon’, Die alle glorie en eer van alle schepselen toekomt! “Hij komt met grote macht en heerlijkheid” voorzegt het meest betrouwbare Boek! [Luc. 21:27]
Weet je, ik wil het meemaken, en daarom:
 
‘Ik bouw op Jezus, anders niet;
het is Zijn bloed dat redding biedt.
Wanneer Hij komt met luid geschal,
weet ik dat Hij mij kennen zal. [uit Opw. 694]
 
Uitgelaten viert de wereld straks haar [kerst]feest en alles wordt uitgepakt om de feestvreugde te verhogen, maar u, en jij, ben je al bij het kruis geweest om Jezus te danken voor wat Hij deed? Want, echt, anders valt er niets te vieren, en dan kun je wel inpakken, wanneer Jezus komt! Alsjeblieft, luister naar Hem, Die zijn leven in liefde gaf om, heel persoonlijk, dat van joU te redden!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl