Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2010
2010-05-03 20:27:59
Categorie: columns-hvdb-10
Ingezonden door: Edida


Stemadvies!

Oké, het is nog wat vroeg, maar ik wilde deze keer eens de eerste zijn! Bovendien, een goed advies moet je op tijd krijgen, zodat je er over na kunt denken voor je er gebruik van maakt.

En, tenslotte, het duurt nog wel vijf weken voor je je stem kunt uitbrengen voor de leden van de 2e Kamer, maar deze week worden de stellingen al wel betrokken, en kun je ‘vuurwerk’ gaan verwachten! De kandidaat-lijsten zijn samengesteld, de lijsttrekkers hebben hun positie tijdens de partijcongressen ingenomen, en nu wordt de jacht op de kiezer geopend! Want, en dat verbaasd mij steeds weer, het barst van de ‘zwevende kiezers’, mensen die nog lang niet weten wat zij zullen doen, eenmaal in het stemhokje aangekomen. Zweeft u ook? En jij, ook nog geen idee wat het gaat worden? Opmerkelijk is het dat het circus rondom de verkiezingen steeds meer wordt uitgebreid; terwijl je vroeger hooguit één vergadering had van de kiesvereniging, vóór de grote dag, breekt er nu een spektakel los dat met het voortschrijden van de tijd gekker wordt! De prominenten, waaronder net afgetreden ministers en de lijsttrekkers, slaan op markten, in winkelstraten en andere volkrijke buurten aan het flyeren, en gaan in gesprek met elke passant. Een fenomeen van de laatste jaren is ook de zogenaamde
‘lijstduwer’, een in het land of stad bekend figuur, die op vaak ludieke manier probeert een duw in de goede richting te geven. En daarnaast is er natuurlijk het internet waarop diverse helpers te vinden zijn: de stemwijzer, het kieskompas, de stemmentracker en, als nieuwste hulpmiddel Queetz, een Twitterpoll van Maurice de Hond. Links, Rechts, of toch het Midden?

Als je geen weg weet in de doolhof van deze verkiezingsstrijd, dan is hier gratis ‘hulp’! Nieuw is ook de ‘moddermeter’ waarop je politici en anderen kunt aanmelden die zich te buiten gaan aan ‘modder gooien.’

Hoe dan ook, als je nog geen principieel standpunt hebt ingenomen, en je je niet verbonden voelt met een bepaalde partij, en je nog ‘zwevend’ voortbeweegt in deze weken, dan wordt het een moeilijke klus. Want de partijen zijn talrijk, en hun voorstellen aanlokkelijk! De namen van sommige partijen noden al bijvoorbaat tot stemmen: Partij Eerlijk, Lijst Moed,

HHH Partij en Partij de Stem van jezelf; maar anderen klinken ontmoedigend: Lijst 0, Partij van de Niks, Piratenpartij. De partij voor iedereen is misschien wel de ‘PVDM en alle andere aardbewoners’! Ik telde in totaal 56 lijsten,[!] maar of ze uiteindelijk allemaal meedoen op 9 Juni a.s., dat betwijfel ik, en dat ze allemaal niet in de Kamer komen, dat staat vást! Maar het demonstreert wel onze democratie en de vrijheid waarin we leven! Iets om heel dankbaar voor te zijn! En ook reden genoeg om zorgvuldig met je ‘stem’ om te gaan!
Waar kies je voor, daar gaat het om; hoe een volksvertegenwoordiging er uit gaat zien, wat voor regering we krijgen, daar draag[t] u en jij en ik verantwoordelijkheid voor. Je kunt dat afzwakken zoveel je wilt, maar joUw stem télt! En als je in deze doolhof geen weg weet te vinden dan geef ik je graag advies. Als Hulpmiddel raad ik je de Bijbel aan, Gods woord! Een beetje vreemd misschien, maar in dat Boek staan al Gods normen en waarden. Een regering die daar naar gaat handelen zal tot grote zegen van het volk worden! In de voorbije jaren zijn we ver achterop geraakt; de ‘oude paden’ zijn verlaten, onze eigen normen vonden we beter passen in ons drukke bestaan, en we maakten onze eigen wetten, dwars tegen Gods wil in!
Een heilloze weg, en als we daar een keer in willen brengen dan zullen wij moeten kiezen voor een volksvertegenwoordiging waaruit leiders voortkomen die zonder compromissen kiezen voor God en Zijn richtlijnen. Je bent verantwoordelijk voor de keuze die je gaat maken; ook al lijkt het nu niet relevant, eens zullen wij verantwoording af moeten leggen van ons handelen, en dus ook over onze keuzes.
Het kiezen kan enorme dingen tot gevolg hebben; iedereen zal er zijn eigen verhaal bij hebben, maar ook de Bijbel schetst ons tal van goede en verkeerde keuzes! En die staan opgeschreven om ons te leren, en stemadvies te geven! Het begon al bij Adam en Eva die verkeerd kozen, en na hen volgden de aartsvaders, de koningen van Israël, en mede daardoor ook het volk zelf. En het is nooit anders geworden; ondanks de Bijbelse adviezen zijn er altijd en overal verkeerde keuzes gemaakt, bijna altijd ten koste van anderen en ten voordele van onszelf! Totdat God voor óns koos en Jezus zond, als Redder voor de mensheid! Zijn enorme liefde voor ons bepaalde Zijn keuze, ondanks alles! Maar wij zijn zo met ons zelf bezig, met onze belangen, met ons ‘brood en spelen’, met onze religies, dat we het niet eens opmerken, en voorbij gaan aan de adviezen. Toen de stadhouder Pilatus moest oordelen over Jezus, bedreigde het volk hem; hij zou geen “vriend van de keizer zijn” [Joh.19:12] als hij Jezus zou laten gaan!
En dát wilde hij wel blijven, en zo koos hij voor onrecht! Toen het volk van Israël en haar leiders konden kiezen wie er vrijuit zou gaan, Barabbas of Jezus, en Pilatus hen nog een stemadvies gaf, kozen ze toch voor die “rover”, [Joh.18:40] en verwierpen ze hun Koning, door God gegeven! Op dat moment koos ook God, de Vader voor ons, en niet voor zijn Zoon! Hij stemde er mee in dat zijn Zoon stierf aan het kruis, voor élke kiezer van élke partij, en élk ander mens!
 
Die keuze van God de Vader en God de Zoon, en die gebeurtenis, heeft een totale verandering gebracht in de wereld; Jezus’ dood en opstanding is het meest belangrijke moment geweest in de wereldgeschiedenis, voor de hele mensheid! Het offer dat Hij daar bracht was een liefdesverklaring, rechtstreeks van God. En die is gericht aan elk mens, wereldwijd! Ook aan u en jou; zó lief had God de wereld, zó lief had Hij ook joU! Heb je al gereageerd op die álles omvattende liefde? Of blijf je liever ‘zweven’? Ik raad je aan Hem te gaan volgen, radicaal, want Jezus alleen biedt een toekomstperspectief dat eeuwigheids-waarde heeft, en houdt, ook in tijden van crisis. Als je Hem gaat volgen, dan leert Hij je de juiste keuzes te maken, door zijn Geest en Woord! Ik ben geen ‘lijstduwer’, maar dit is mijn welgemeend stemadvies!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl