Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2011
2011-03-23 20:15:31
Categorie: columns-hvdb-11
Ingezonden door: Edida


Wat gebeurt er, wat ben je aan het doen?

Het is een vraag die slaat op het heden, op de tegenwoordige tijd, direct, nu! Nu schrijf ik m’n wekelijkse column, rond middernacht, maar wat er vandaag gebeurde is al weer verleden tijd. En het was toch weer niet mis, vandaag; de lente begon in ons land met een stralende dag, evenals in Iran, waar vandaag ook het Noroez werd gevierd, nieuwjaarsdag, zo berichtte iemand mij met een sms-je. In Friesland kreeg een mevrouw van 63 jaar haar eerste kindje, een unieke gebeurtenis, waarmee ze nu ook de oudste mama van ons land is!  Op deze dag werd de strijd in Libië voortgezet tussen Kadaffi en zijn aanhangers en de opstandelingen, maar nu ondersteund met hulp van de VN, gelukkig. Ook de strijd rondom de kerncentrale in Japan ging onverminderd door, omdat de dreiging van een kernramp nog steeds aanwezig is.

En in uw en jouw wereldje zal er vandaag ook wel weer van alles te doen zijn geweest. En in de virtuele wereld werd er vandaag een feestje gevierd; Twitter vierde haar vijf jarig bestaan.

 

Misschien heb je nog nooit getwitterd, maar je heb er vast wel eens van gehoord. Deze internetdienst is in die vijf jaar uitgegroeid tot een sociaalnetwerksite met 175 miljoen geregistreerde twitteraars, die elke dag zo rond de 95 miljoen tweets versturen naar elkaar!

Wat dat twitteren inhoudt? Het woord zelf betekent kwetteren, wat bijvoorbeeld ook de mussen in de dakgoot doen, en werd in 2009 gekozen tot ‘woord van het jaar’!  Maar het is in feite een bericht doorgeven van wat je op dat moment aan het doen bent of gaat doen. Daarom is ook de basisvraag van deze internetdienst: Wat ben je aan het doen of Wat gebeurt er? Iedere twitteraar mag op elk moment van de dag in maximaal 140 tekens vertellen wat hij of zij doet, of gaat doen of wat ze bezighoudt, dus wát er gebeurt op dat moment. Al deze berichten [tweets] kunnen worden verstuurd via sms, e.mail, de twitter-website enz. Het is een kosteloze dienst en de nieuwsgaring is razendsnel, sneller dan welk ander media ook! En het is voor iedereen; voor het gewone volk maar ook president Obama doet mee, en honderden politici in ons land, waaronder president Rutte, minister Verhagen en PVV leider Wilders, maar ook de politie en……., sinds kort, ook onze koningin! Als je geregeld je tweets publiceert dan ga je ook volgers krijgen, twitteraars die je belevenissen gaan volgen. Zo is er een Amerikaan die al vanaf 2007 regelmatig berichtjes verstuurt over de belevenissen van zijn kat Sockington. Vorige maand waren er al meer dan 1,5 miljoen volgers, belangstellenden die de belevenissen van het beestje volgen!  De Tilburger Michael van Poppel verkocht in 2009 de door hem opgebouwde twittersite met 1,4 miljoen volgers aan een Amerikaanse nieuwszender. Hij wist al die volgers aan zijn site te binden door supersnelle twitterberichten vanuit de hele wereld te publiceren! Zo kun je op je eigen manier de wereld op de hoogte houden van wat er gebeurt in je leven, maar ook over wat anderen aan het doen zijn, hier en nu! Klinkt het je allemaal als abracadabra in de oren? Schaam je niet, er zijn er met jou en mij nog miljarden die niet twitteren! En als je je er toch meer in wilt gaan verdiepen, ook mee wil gaan doen, en volgers krijgen, op het internet vind je op de site meer dan 6.300.000.000 berichten over dit fenomeen die je vast verder zullen helpen!
Wat ben je aan het doen? Er zijn blijkbaar heel veel mensen die daar in geïnteresseerd zijn, anders zouden er niet zoveel volgers op af komen. God, onze Schepper heeft daar ook heel veel belangstelling voor, en vraagt ons steeds weer: “Waar ben je?” [Gen. 3:9] Waar ben je mee bezig? Het begon al in het paradijs, toen Adam en Eva tot zonde waren verleid door de satan. God wist natuurlijk wel wat er gebeurd was, maar Hij confronteerde hen met die vraag, toen zij zich voor Hem verscholen hadden: Waar ben je, wat ben je aan het doen? God heeft niet zomaar enige interesse in ons, nee, Hij houdt van ons en volgt ons op de voet! Ook als we niet in Hem geloven en totaal aan Hem voorbij leven! In Psalm 139 beschrijft David het heel duidelijk: Heere, U doorgrondt en kent mij, U kent mijn zitten en mijn opstaan U begrijpt van verre mijn gedachten. U onderzoekt mijn gaan en mijn liggen, U bent met al mijn wegen vertrouwd. [vs 1-3, HSV] Je ziet wel, voor je Schepper hoef je niet te gaan twitteren, Hij weet álles al: wat je deed, wat je doet en wat je gaat doen! David had het goed door; lees de Psalm maar eens in z’n geheel. Hij eindigt de Psalm met een gebed en vraagt aan God: “Zie of er bij mij een schadelijke weg is [en zo já] en leid mij op de eeuwige weg. [vs 24, HSV]
Je kunt er van op aan dat God zo’n oprecht gebed hoort en verhoort! Hij wil voor ons het állerbeste, ook voor u en jou, heel persoonlijk! Hij roept ons op middels de boodschappen die steeds weer klinken, en door middel van Zijn Woord om Hém te gaan volgen, Zijn volgers te worden! Als Jezus op aarde is geeft Hij de juiste weg heel duidelijk aan, heel simpel ook. Bij herhaling geeft Hij steeds dezelfde raad: “Volg Mij”! Als twitteraar kun je eindeloos lang je favoriet volgen in al zijn doen en laten, maar uiteindelijk zal het tot niets leiden. Jezus gaan volgen, van Hem gaan leren en gaan beseffen wat Hij voor jou deed, dát leidt tot een allesomvattend groot en eeuwig heil, dat God belooft aan ieder die zijn Zoon erkent en aanneemt als zijn of haar Heiland en Verlosser! Wat ben je aan het doen? God weet het al lang; Zijn vraag vandaag is: Wat gá je doen? Hij heeft ieder mens een vrije wil gegeven en wil graag dat we zélf een keuze maken wie we gaan volgen! Die keuze bepaalt uiteindelijk hoe we de eeuwigheid gaan doorbrengen: in Gods nabijheid of in eeuwige godverlatenheid!
Zijn Woord, de Bijbel, en Zijn Geest willen je helpen om tot de juiste keuze te komen, vandaag nog! Stel niet nóg langer uit, maar wordt een volgeling van Jezus!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl