Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2007
2007-08-13 02:29:11
Categorie: columns-hvdb-07
Ingezonden door: Edida


BETROUWBAAR ?

Het is nog vroeg op Maandagmorgen, en ik luister naar het radio 1 journaal. De berichten die ik hoor bevestigen de keuze van het onderwerp: b e t r o u w b a a r, mét een vraagteken!

Wat hebt u er nog voor staan in deze wereld, in jouw wereld, voor dit woord?

Het toppunt van het tegendeel hoor ik zojuist: drie doden bij een schietpartij in een kerk in de VS! 50 mensen zijn bij elkaar en tijdens de mis komt er iemand binnen die het vuur opent en ‘zomaar’ drie mensen neerknalt, in Amerika!

Op de Beverwijkse Bazaar is een kluis gekraakt, vol van kostbaarheden; alles was tot in de .......... beveiligd en er was bewaking! En het alarm ging af!! Maar toch,………….een gat in het dak en de hele kluis leeg!

En bij een bouwmarkt in Utrecht werd in de voorbije weken op grote schaal pinpasfraude gepleegd; op een listige manier werden de pasgegevens van de ‘pinnende’ cliënten gekopieerd, en daarna ‘wederrechtelijk’ gebruikt!

Zomaar drie berichten van vanmorgen die aantonen dat betrouwbaarheid in onze ‘gewone’ wereld al ver te zoeken is, laat staan de wereld in het groot! Neem bijvoorbeeld de aandelenbeurzen; kort geleden nog bereikte de Amerikaanse beurs Wall Street een ‘all times high’, de hoogste stand, ooit! En ‘onze’, en vele andere beurzen gingen mee; de AEX steeg met de dag, de Japanse NIKKEI niet minder, en toen, na vele berichten en geruchten uit de USA over de huizen-hypotheken-misere, klapte alles in elkaar, en smolt de veelal papieren winst weg, als sneeuw voor de zon! Trouwens, over de zon gesproken, het weer is in deze weken ook heel onbetrouwbaar, en wegfietsen zonder regenkleding in je tas, dat vraagt om een nat pak vandaag, en ook deze week!

Het gezegde ‘zo safe als de bank’ is in deze chaotische wereld ook maar heel betrekkelijk geworden; er kan niets gebeuren of de banken ‘trekken hun melk op’! Zo ook nu, de Europese banken lieten het afweten en de Europese Centrale Bank moest met tientallen miljarden euro’s bijspringen, om zodoende het financiële verkeer te waarborgen!  

Betrouwbaar; op 1 Augustus jl. stortte de 43 jaar oude brug over de Mississippi bij Minneapolis in, waar op dat moment zo’n 100 auto’s op reden! Kun je je er iets bij voorstellen? Je rijdt rustig op zo’n gigantisch grote brug, zoals ze die alleen in Amerika maar kennen, de zon schijnt en je beleeft een goeie dag en je bent op weg naar huis, of naar je vakantiebestemming, en dan, plotsklaps, denk je: ‘het lijkt wel of de brug beweegt’, en voor je het je goed realiseert buigt het wegdek vóór je zich naar omláág, en schuif je, met de auto’s om je heen, naar beneden, het donkere water tegemoet! Je hoeft niet direct last te hebben van gephyrophobia, een brugfobie, dus, om toch eens na te denken voor je over de Haringvlietbrug rijdt, of de Moerdijkbrug!

Mensen in Minneapolis die hun leven lang al over de brug reden, werden geïnterviewd; ze waren ontdaan en geschrokken, en een van hen zei: ‘We vertrouwden de brug’! Vandaag

werd het negende slachtoffer gevonden, en er zijn nog vermisten. Deze ingrijpende gebeurtenis heeft de overheid attent gemaakt op de staat van onderhoud van deze oeververbindingen, en velen blijken nu niet meer betrouwbaar te zijn!

‘Wees vertrouwd, maar vertrouw niemand’ is de lijfspreuk van velen geworden, in deze onbetrouwbare wereld, helaas. Door teleurstelling[en] wijs geworden haken veel mensen af. En toch is een leven zonder vertrouwen bijna onmogelijk!

In de Bijbel is vertrouwen ook een heel belangrijk item; telkens wordt er met nadruk op gewezen dat God betrouwbaar is, “en onmogelijk, dat Hij liegen zou”, [Heb.6:18] en dat mensen en aardse dingen onbetrouwbaar zijn, als het erop aankomt! De énige Zékerheid in deze ónzekere wereld is de Drie-enige God en Zijn Woord, de Bijbel! Als God op aarde is, in de Zoon Jezus, dan illustreert Hij dat met een verhaal over twee mannen, die allebei een huis bouwen, de één op het zand, de ander op een rots, als ondergrond of fundament. Bij ‘mooi weer’ doen de huizen het allebei goed, maar als er ‘zware storm’ komt blijkt de betrouwbaarheid van de ‘rotsgrond’ en de onbetrouwbaarheid van het ‘zand’! Jezus geeft aan dat échte Zekerheid alleen bij Hem, bij God te vinden is! In het bijbelboek ‘Psalmen’ is het regelmatig te lezen, en in Psalm 18 staat letterlijk: “Wie is een Rots buiten onze God? “

Buiten God is a l l e s  zand, onbetrouwbaar!

Wordt het ook voor u en jou niet eens tijd om de ‘brug’ of de ‘bruggen’ in joUw leven, waar je je vertrouwen op hebt gesteld, het fundament onder je aardse, financiële, geestelijke huis eens te checken? Op grond van de Bijbel, het levende Woord van God, kan ik je zeggen dat álles, dat niet op die Rots, en dat is Jezus, gegrond is, eens zal verdwijnen, bij je sterven, of eerder! Het heeft geen eeuwigheidswaarde in zich, en dat geldt ook voor jezelf!

Om de eeuwige geborgenheid bij God te kunnen genieten, daarvoor heb je een BRUG nodig, een Betrouwbare Brug! Elk mens doet zonde, en derhalve is hij of zij zondaar. God is heilig, en haat de zonde! Daarom is er een enorme kloof tussen God en mensen gekomen. Maar in Zijn grote liefde voor mensen heeft God voorzien in een Redder, die een ‘Verbinding’ wilde vormen, om zó die kloof te overbruggen! Jezus wil die Brug zijn, naar Zijn Vader toe! Ook voor u, ook voor jou! Buiten Hem om, kom je er niet, n o o i t ! Hij is de Enige Brug die werkelijk betrouwbaar is, en de verbinding met God de Vader garandeert! Jezus stierf aan het kruis om zo een eeuwig Heil[een betrouwbare Brug]  te worden, voor ieder die in Hem gelooft! Geen metaalmoeheid, geen houtrot, geen ondermijning; deze Brug leidt met zékerheid naar eeuwig leven bij God, ook voor u, ook voor jou! Deze Brug, durf je het aan?

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl