Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2013
2013-01-28 21:36:38
Categorie: columns-hvdb-13
Ingezonden door: Edida


Water. . .

Over water valt er altijd wel wat te schrijven. Kort geleden nog maar veranderde bij ons het water in ijs en de regen in sneeuw. Vandaag gaat het net andersom: sneeuw wordt weer water en het ijs ligt te soppen in wat het weer moet worden: water. De één is blij met het eerste, de ander met het tweede, maar niemand kan er buiten water! Soms is er te veel van, vaak ook te weinig. Op 1 Februari is het zestig jaar geleden dat Nederland werd getroffen door een enorme stormvloed. Heel veel mensen die nu leven hebben het niet meegemaakt maar ook zullen velen zich die spannende dagen herinneren. Er was nog nauwelijks tv bij de mensen in huis maar de radio berichtte de hele dag over de stand van het water, de rampgebieden en alles wat er omheen gebeurde. Ook de doorlopende oproepen om hulp kan ik me nog goed herinneren; graag was ik ook te hulp geschoten, maar ik was nog te jong. Lezers die deze column per e.mail ontvangen krijgen er een radioverslag bij, met foto’s, over die ramp waarbij vooral Zeeland zwaar werd getroffen. Nadien is men het Deltaplan gaan uitvoeren en heeft men talrijke andere voorzieningen getroffen, zodat dergelijke overstromingen niet meer zijn voorgekomen, gelukkig. Maar als laag landje aan de zee dient men waakzaam te blijven, dat blijkt telkens weer.

 

Veelal is er gebrek aan water; in grote delen van de wereld mislukken de oogsten vanwege dit onmisbare vocht. In Israël was er ook een groot waterprobleem maar dank zij de overvloedige regenval de afgelopen maanden, en zelfs flinke sneeuwbuien, is het water in de Dode Zee voor het eerst sinds tien jaar met tien centimeter gestegen! Ook het waterpeil in het Meer van Galilea zal daardoor fors stijgen met wel meer dan een meter! Heel belangrijk voor deze regio waar water meestal schaars is. Deze maand bevestigde de Wereldbank in een rapport de haalbaarheid van een plan om met water uit de Rode Zee de Dode Zee te vullen!

Er wordt dan een pijpleiding aangelegd waardoor water uit de Rode Zee naar de lager gelegen

Dode Zee stroomt. Het stromende water kan dan weer energie opwekken voor een ontziltingsinstallatie die een deel van het zeewater omzet in drinkwater, voor de regio. Een prachtig Israëlisch-Palestijns-Jordaans plan, dat wel ruim tien miljard dollar gaat kosten en nu nog wordt tegengewerkt door milieuorganisaties.

Water, het is zó belangrijk en onmisbaar; zonder dát is er geen leven mogelijk op aarde! De Bijbel gebruikt het vaak als voorbeeld voor het geestelijke leven. Zo min als wij zonder water kunnen, zo kunnen we niet zonder het Evangelie van Jezus Christus! En dát is niet zomaar even door iemand geopperd, nee, dat zegt de God van hemel en aarde, onze Schepper! Boven alle adviezen van artsen, deskundigen, kwakzalvers, instituten en anderen uit, zegt Hij, Die ons schiep naar Zijn beeld, wat écht nodig is voor dit leven, en het leven hierna! Wie zou het beter weten dan Hij? Al vele eeuwen lang wordt het verkondigd en is het te lezen in het Woord van Diezelfde God, de Bijbel, en Jezus roept nog altijd: “Indien iemand dorst heeft, hij kome tot mij en drinke.” [ Joh.7] Als je komt, dan zegt Jezus: “Ik zal de dorstige geven uit de bron van het water des levens, om niet.” [gratis] [Op. 21:6] Hij is de Bron en daaruit wil Hij ons laven met levend water, onmisbaar voor een eeuwig leven hierna! En als je geen “dorst” hebt? Dan kun je Hem daar óók om vragen! Want Hij wil niet dat iemand verloren gaat! Ook u niet, ook jij niet!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl