Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2014
2014-07-11 10:34:59
Categorie: columns-hvdb-14
Ingezonden door: Edida


De finale komt.........

Het leek allemaal te lukken met 'onze jongens'; ze versloegen de kampioen van vorige keer, ze bereikten de achtste finale, de kwartfinale, en het leek steeds beter te gaan en het publiek werd euforisch en de dagbladen niet minder. De superlatieven waren niet van de lucht en het oranje evenmin! Gematigde supporters, die met geen of heel matige verwachtingen aan het WK voetbal begonnen, veerden op na de eerste wedstrijden en schaften nog snel wat wimpels. een juichpak en andere oranjeprullaria aan, waardoor in straten en op pleinen de oranjedichtheid alleen nog maar toenam. De behaalde overwinningen bewerkten een toenemende mate van verwachting en de halve finale werd met enthousiasme en overmoedig toegejuicht, in het juichpak! En toen moest het gaan gebeuren: van Gaal moest met zijn mannen revanche gaan nemen op Argentinië, waar ze in 1978 in de WK -finale van verloren! De Telegraaf 'kopte' al op de voorpagina dat het de 'last tango for Messi' zou worden! Maar hoe anders is het uitgepakt!

Niet zij maar Argentinië zal in de finale aantreden tegen Duitsland, en het wereldgoud gaat opnieuw aan Nederland voorbij. Hen wacht slechts de troostfinale tegen Brazilië dat met een stand van 7-1 afgedroogd werd door Duitsland! 'De droom is voorbij,' berichtte de krant, 'het moegestreden Oranje strandt in het zicht van de eindstrijd'! 'Ons' wacht slechts een 3e of 4e plaats, totaal niet interessant voor een topsporter, die als doel alleen het goud voor ogen heeft! Geen triomftocht door de Amsterdamse grachten, niet naar de koning en geen eerbetoon! Hoe moet dat nu verder met ons volk? Want het was echt een volksaangelegenheid geworden; tien miljoen hebben er gekeken naar deze 'kraker', 10.000.000! Slechts 6,8 miljoen gingen slapen of deden andere dingen. Maar nu is het voorbij; de koning en de koningin zouden ook naar de finale gaan, met premier Rutte, als het er van gekomen was! Maar dat feest gaat ook niet door, hoewel......., koningin Maxima heeft toch nog wel een goede reden om wél te gaan om haar landgenoten aan te vuren!

Goed, de finale komt, maar voor 'ons' is de lol er af. Pas over vier jaar mag men het weer proberen.

De vlag kan naar binnen, het juichpak naar de stomerij, en de overgebleven voorraad oranje kan wachten tot het eerstkomende EK. Wij  gaan weer over tot de orde van de dag, na deze hype van jewelste! Voor de finalisten duurt het nog even langer en één van hen wacht eer en glorie! Maar het is maar heel tijdelijk; men moet weer verder, naar de volgende uitdaging, want het volk wil 'brood en spelen', altijd weer! Voetbal, een spelletje? We weten intussen wel beter; voor velen is het een verslaving geworden, een god met miljarden volgelingen en een religie waar miljarden in omgaan!

Als ik zo die stadions vol zie met al die juichende en jubelende mensen, dan denk ik dat God jaloers is. Hij deed zóveel meer voor de hele mensheid, iets dat eeuwigheidswaarde heeft en dus eeuwig blijdschap en geluk brengt, en hoe weinig mensen, in verhouding, juichen en jubelen Hem daarvoor toe? Jezus heeft aan het kruis verzoening gebracht, Hij stierf en stond weer op uit de dood. Hij 'speelde' ook een finale, Zijn tegenstander was satan, maar Jezus overwon! Het bewijs was Zijn opstanding uit de dood, satan had voorgoed verloren! Jezus kon daarna naar waarheid zeggen: "Mij is gegeven alle macht in de hemel en op aarde." [Mat.28:18] Op aarde is er nog niet veel van te merken, zou je kunnen zeggen, maar álles wijst er op dat Finale komt, en dichterbij is dan je denkt! Daarbij zal Jezus terugkomen en satan voorgoed uitgeschakeld worden! Ben je er klaar voor? Jezus nodigt je uit voor de huldiging die op aarde gaat volgen; niet in Amsterdam maar in Jeruzalem, "de Stad van de grote Koning" , [Mat.5:35] waar nu nog zoveel om te doen is!

Dat is de finale waar naar uitgekeken wordt door talloze christenen. En God roept iedereen op om zich klaar te maken voor die finale. Middels Paulus klinkt die oproep, luister goed! “God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden van onwetendheid, nu overal aan alle mensen dat zij zich moeten bekeren. [Han. 17:30] Dat is het eerste wat gedaan moet worden: zich bekeren. Als Johannes Jezus’ komst gaat aankondigen aan de Israëlieten dan is het eerste wat hij zegt: Bekeert u, want het Koninkrijk der hemelen is nabij gekomen.”[Mat.3:2] Het wil zeggen: keert u om! Het Griekse woord meta-noein spreekt van een volkomen verandering, namelijk van berouw over de zonden van het oude leven en eerbied en ontzag voor de God van het nieuwe leven. Toen Jezus Zelf optrad, na hem, riep Hij ook de mensen op en zei: Bekeer u en geloof het Evangelie.”[Mar.1:15]  Na die bekering ben je klaar om aan de start te verschijnen om op weg te gaan, richting finale! Als we ons bekeerd hebben en een relatie aangegaan zijn met Jezus als Verlosser en Leidsman, dan gaat Hij ons begeleiden. Wat zo fijn is? Dat we niks meer hoeven te presteren om het eeuwig heil te bekomen. Jezus heeft alles al volbracht. Hij vraagt van ons om Hem te volgen, om voor Hem te leven, en naar Zijn normen en waarden! Dan gaan we ábsoluut de FINALE winnen! En wat het prijzenpakket betreft, er is er maar één: het eeuwige leven op een nieuwe aarde en een nieuwe hemel, en voor altijd in Gods nabijheid, in vrede en geluk! Mooier kan ik het niet zeggen, het zal geweldig zijn! Het is veel meer dan zilver en goud! Lees de Bijbel, Gods onveranderlijke eeuwige Woord, er maar op na. Bekeer je dan, en ga met Jezus op de finale af, want de Finale kómt, spoedig!!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl