Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2015
2015-04-26 20:59:42
Categorie: columns-hvdb-15
Ingezonden door: Edida


In de boot genomen..........?

Of heb je de boot gemist? Het zijn voor ons bekende spreekwoorden maar de werkelijkheid van deze dagen is dat veel vluchtelingen liever niet in de boot waren genomen maar hem liever hadden gemist! Ze hadden er duizenden euro's voor betaald, om in ieder geval weg te komen uit hun land, waar geweld en anarchie alles ontwricht en vernietigt! Maar het liep uit op een vreselijke ramp, het scheepje werd voor velen van hen een doodskist! Hoe tragisch en verschrikkelijk allemaal! Gewetenloze criminelen buiten de erbarmelijke situatie uit en proppen  hun 'betalende passagiers' in hun gammele bootjes, zonder begeleiding en navigatie! Italië wordt overspoeld door duizenden asielzoekers, terwijl een deel van hen het doel niet bereikt, maar verdrinkt in de Middellandse Zee!

Onderwijl kijkt Europa toe, vergadert en overlegt hoeveel hulp er nog geboden kan worden, en beschikken dan dat er nog een extra boot en vliegtuig moeten komen! Nederland vergadert ook, dagenlang, over wel of niet 'Brood en Bad en Bed' voor 'onze' asielzoekers die soms al jaren bij ons verblijven, en vaak niet eens terugkunnen naar hun land! Er is een diepgaand verschil van mening over deze kwestie, en een kabinetscrisis is tot nu toe ternauwernood voorkomen door een flut compromis, zoals ik het zou wil noemen! Wiegel noemt het 'broddelwerk' en Pechtold noemde het een 'krankzinnig Haags compromis'! Het streven, om in ieder geval geen breuk in de coalitie te veroorzaken, heeft dit gedrocht voortgebracht! De uitgeprocedeerde asielzoekers goed verzorgen met de drie B's zou, volgens de voorman van de VVD een aanzuigende werking hebben! Ha Ha, wie gelooft dát nog, na zó'n asielbeleid in ons land, en al dat gekissebis van de voorbije elf dagen? Gelukkig zijn er ook burgemeesters die niet willen dat 'vreemdelingen onder bruggen slapen', of 'dat vreemdelingen door de stad gaan dwalen'. Je hoeft niet veel verbeeldingskracht te hebben om te bedenken hoe deze vluchtelingen zich bij ons voelen, nu er zó over hen bedisseld wordt! Natuurlijk is het een groot probleem, maar zouden wij zo behandeld willen worden als we ergens uit nood naar toe zouden vluchten? In de Bijbel staat het zo: ”Alles dan wat u wilt dat u de mensen doen, doet u hun ook zo, want dat is de wet en de profeten” (Mat 7:12). Dat is Jezus Zelf die hier aan het woord is!

In 1994 schreef ik al eens een column over eenzelfde soort onderwerp; het ging toen over mensen die uit Cuba, naar Amerika vluchtten, om zo aan de dictatuur daar te ontkomen. Het waren toen ook varende 'doodskistjes' waarop ze de oversteek van 150 km waagden! Ook toen verdronken er velen!

Toen en ook nu worden mijn gedachten bepaald bij al die scheepjes waarop mensen op weg zijn naar 'iets 'beters'! Ons taalgebruik kent het begrip 'levensscheepje' en 'het huwelijksbootje' en zo ook al die uitdrukkingen waarmee ons leven vergeleken wordt met een scheepstocht. Het heeft misschien allemaal wel te maken met ons waterlandje! Onze levensscheepjes zijn ook allemaal verschillend en de omstandigheden waaronder we varen óók! De één vaart rustig en voorspoedig op een kalme zee, althans voor het oog! Een ander maakt zwaar weer mee, hoge golven teisteren het schip en met moeite wordt er koers gehouden. Nog een ander raakt door verraderlijke onderstromen en rukwinden volledig uit koers. En dan plotseling kan het weer veranderen; die zo'n rustige vaart had komt in zwaar weer terecht en moet alle zeilen bijzetten, en de ander vaart vanuit de zware storm de zon tegemoet, en de wind wordt zijn metgezel! Je herkent het vast wel, terwijl je op je 'scheepje' verder koerst op de chaotische baren van deze wereldzee! Weet je, het belangrijkste is dat je de juiste navigatie aan boord hebt. Dát was voor die vluchtelingen vanuit Libië en omstreken het gemis, op die eindeloze zee!

Daarom is van zó'n groot belang dat je Jezus aan boord hebt, wanneer je bezig bent met de oversteek van hier naar de eeuwigheid! Hij wil je navigeren, je Loods zijn langs alle gevaren en door alle stormen heen! Hoe je schip eruit ziet, onder welke omstandigheden je vaart, het lijkt allemaal heel belangrijk, maar van écht belang is of Jezus de Stuurman mag zijn op jouw schip! Of dan de omstandigheden zullen verbeteren en de stormen gaan liggen? Nee, dat niet per se, maar Hij belooft je wel een behouden aankomst, wanneer je Hem in de boot neemt!

Nu we toch zo met de scheepsvaart bezig zijn; morgen is het koningsdag, onze koning Willem Alexander viert zijn verjaardag, o.a. met de Dordtenaren. Daar zal hij o.a. een vlootschouw afnemen, waarin ook de ark meevaart! De ark die Noach, in opdracht van God, ruim vijf duizend jaar geleden bouwde, redde hem en zijn gezin van de verdrinkingsdood toen de zondvloed kwam. Een kopie van dit levensreddende schip vaart nu een rondje voor onze koning. Op de zijkant van de ark staat geschreven: 'God save our king.'  De ark van toen is een afschaduwing van Jezus Die eeuwen later de Ark zou worden voor ieder die zich door Hem wil laten redden! Hij is de Ark voor ons eeuwig behoud! Voor de koning en de koningin, en ook voor jou en mij! Jezus wil je graag in de boot nemen, Hij wil jouw Ark zijn, waarmee je de oversteek veilig kunt maken. Mis daarom de boot niet! Duivelse machten willen je graag schipbreuk laten leiden, dat je ergens het schip mee ingaat, zodat je verzuipt, voor eeuwig! Dus weet wat je doet; de Ark ligt klaar voor een veilige overtocht, en Jezus is de Navigator! Niet opstappen? Dan laat je je door de duivel in de boot nemen!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl