Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2014
2014-02-19 02:18:31
Categorie: columns-hvdb-14
Ingezonden door: Edida


Metalen !

Geen oude maar edele metalen, daar wil ik deze week over schrijven. Over de schijven van goud, zilver en brons die onze sporthelden behalen in het vermaarde Sotsji, tijdens de Olympische Winterspelen. En niet zomaar een handjevol, nee, hánden vol eremetaal brengen ze mee naar huis! Onze goudvoorraad stijgt weer eens, na jaren!

Misschien heb je heel andere dingen aan je hoofd en interesseren de Spelen in Rusland je totaal niet. Dat is best mogelijk want het leven gaat door en is vaak niet eenvoudig.


Zo’n sportevenement is maar een momentopname uit een wereld die bol staat van geweld en haat en discriminatie. ‘Sport verbroedert’ zegt men wel, maar is dat wel zo? Misschien voor even. Het volk wil ‘brood en spelen’, dat dacht men in de tijd van de Romeinen al; dán blijft het rustig en houdt men het volk tevreden. Maar is dat wel zo? Het verleden bewijst het tegendeel wel. Als dit festijn voorbij is dient het volgende zich al weer aan: de strijd om het wereldkampioenschap voetbal, in Brazilië. Het kan niet op! De god van deze eeuw, Sport,

zit hoog op zijn troon en zijn miljoenen volgelingen zijn voortdurend in extase en offeren er alles aan op! Maar zijn eisen gaan steeds verder; het is verbijsterend om te zien wat er gespendeerd wordt aan geld en tijd en zelfs aan mensenlevens! In Qatar worden nu al de  ‘tempels’ voor het WK 2022 gebouwd, ten koste van al tientallen doden!

Op zich is sport een prima bezigheid en mooi om te zien als mensen zich met elkaar meten voor een bepaalde prestatie. Tijdens de voorbije dagen hebben we kunnen genieten van prachtige schaatswedstrijden waarin Nederland heel goed voor de dag kwam! Ook vandaag kleurde het podium voor de vierde keer geheel oranje, met tot nu toe twintig schijven! Toch is er ook teleurstelling onder de winnaars; als je voor goud gaat en je wint zilver, met een verschil van drieduizendste seconde, dan is dat moeilijk te accepteren, en dat was ook wel te zien bij sommigen. Heel begrijpelijk, maar ook de blijdschap en emotie die te zien is als men, boven verwachting, het podium haalt is aandoenlijk.

Iemand schreef: ‘als je zilver wint ben je de nummer 1 van de verliezers’; erg kort door de bocht, maar dat een topsporter het zo ziet, dat kan ik me voorstellen.

Zo’n wedstrijd kun je vergelijken met een menselijk leven, dat doet de Bijbel ook. We zijn op weg naar de eindstreep, ook al denk je daar misschien nooit over na. Nog ver weg, of heel dichtbij [wisten we het maar] is daar de finish die we over moeten. Het is geen competitie; ieder loopt zijn of haar eigen ‘race’ en onderscheid in edel metaal is er niet! Je wint of je verliest, en wat dát betekent is niet in goud of ellende uit te drukken. Voor wélk metaal ben jij op weg naar de streep? Met de streep bedoel ik jouw overlijden óf de wederkomst van Jezus, de Zoon van God. Het kan allebei heel onverwacht zijn! Misschien ben je door de jaren heen dé Weg helemaal zoek geraakt. Paulus vroeg aan de Galaten: “Je liep goed. Wie is je in de weg gekomen, dat je de waarheid niet meer gehoorzaamt?[Gal.5:7]

Je kunt ver afgedwaald zijn, maar Jezus wil het op Zich nemen om je te coachen, je op weg naar de eindstreep helpen. Mét Hem alleen blijf je op koers en ga je zéker op g o u d ! Zonder Hem wordt het voor eeuwig een fiasco! Jezus kent het traject want Hij is de Weg!

In de sport gaat de overwinning van de een ten koste van de ander; in het geestelijk leven zijn er twee mogelijkheden: overwinnaar zijn of verliezer worden. De keuze maak je zélf; als je een scheve schaats rijdt in dit leven, en je blijft dat doen, dan kun je al weten uit Gods Woord

dat het fout gaat aflopen! Als je kiest voor Jezus als je Coach, dan weet ik zéker dat je als overwinnaar de streep passeert, misschien wel totaal versleten, maar wél voor eeuwig gered!

God de Vader en God de Zoon hebben er álles aan gedaan om het traject begaanbaar te maken! Daar was veel voor nodig; de Vader gaf Zijn Zoon, de Zoon gaf Zijn leven aan het kruis. Als een dode werd Hij begraven maar na drie dagen verbrak Hij die macht en stond op uit het graf! Jezus is Overwinnaar en Leeft en triomfeert voor eeuwig! Wil je daar deel aan hebben, tot in eeuwigheid? Laat Hem dan je Coach zijn! Nu wacht Hij, de keuze is aan JOU!

 

Meer dan rijkdom, meer dan macht
meer dan schoonheid van sterren in de nacht,
meer dan wijsheid die deze wereld kent
is het waard te weten wie U bent.

Meer dan zilver, meer dan goud,
meer dan schatten door iemand ooit aanschouwd,
meer dan dat, zo eindeloos veel meer
was de prijs die U betaalde Heer.

In een graf verborgen door een steen,
toen U zich gaf, verworpen en alleen,
als een roos geplukt en weggegooid
nam U de straf, en dacht aan mij, meer dan ooit. [opw. 544]

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl