Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2014
2014-06-28 22:19:04
Categorie: columns-hvdb-14
Ingezonden door: Edida


Valt er iets te juichen?

De Nederlandse taal is weer een woord rijker; een van de nieuwste woorden is 'juichpak', en het wordt nu opgenomen in de 'Dikke van Dale'! Ongetwijfeld zal je begrijpen waar ik het over heb: het is in deze dagen een bestseller geworden, het oranjepak waarin menig enthousiaste supporter zich vertoont in deze hectische voetbaldagen! En het neemt in waarde toe naarmate men verder komt in de finales. Was het voor alles begon een bedenkelijke investering, na drie overwinningen op rij van 'onze jongens' is de euforie niet meer te stoppen, en bloeit de oranjehandel als nooit te voren! Straten en pleinen, huizen en tuinen, auto's, gezichten, haren en wat niet al wordt in het oranje gestoken of geschilderd, de waanzin stijgt ten top! De Nederlandse formatie is nog maar net door de eerste ronde gekomen of velen juichen al alsof de gouden bokaal al in bezit is gekomen van 'de boys'.

Ik vraag me af of er in de wereld iets is, dat meer aandacht krijgt dan een voetbaltoernooi als dit, want niet alleen Nederland staat op z'n kop; ook in een land als Brazilië of Spanje is het koning Voetbal die álle aandacht krijgt! Trouwens, wereldwijd wordt deze gigantische sportmanifestatie door honderden miljoenen bekeken, maar Hollanders worden door deskundigen wel tot de fanatieksten gerekend! Het hele gebeuren, dat ruim een maand duurt, bewerkt een soort nationale ervaring, zo lijkt het. Ik las ergens dat het WK voor korte tijd van een land een grote familie maakt, en creëert ook iets dat lijkt op een grote wereldgemeenschap. Epidemiologen hebben zelfs aangetoond dat het aantal zelfmoorden in de meeste Europese landen zakt tijdens toernooien zoals deze!

Hoe betrekkelijk alles is, ook voetbal, blijkt wel uit het feit dat de kampioen van vier jaar geleden, Spanje, nu al na de eerste ronde naar huis werd gestuurd. Twintig jaar geleden ging een van m'n eerste columns over de finale van dit evenement. Italië moest toen diepverslagen zijn meerdere erkennen in Brazilië die de gouden trofee vier jaar in de vitrine mocht zetten. Datzelfde Italië is nu al weer naar huis, uitgeschakeld in de eerste ronde door Uruguay, die zich al bijtend naar de overwinning werkte! Oké, dat was een stukje inleiding over iets dat een miljard mensen bezig houdt in deze dagen!

Maar als we het nuchter bekijken, is het hele gebeuren dan niet een dissonant in een wereld die lijdt en huilt en kapotgemaakt wordt door satanische krachten? Valt er wel iets te juichen, bij zoveel ellende? In het toernooi zijn landen als Iran, Nigeria, Colombia, Algerije en Rusland met hun elftal vertegenwoordigd, terwijl in hun land mensenrechten geschonden, en mensen mishandeld, gemarteld en vermoord worden! Het heeft het organiserende Brazilië miljarden gekost om de dure stadions te bouwen, terwijl op korte afstand in de favela's de bevolking in grote armoede leeft! Voor hen valt er niets te juichen; ze verlangen van hun overheid goeie voorzieningen en goed onderwijs!

Het onrecht in de wereld, het verdriet van mensen die op zoek zijn naar hun kinderen, naar een vliegtuig, vol geliefden, volken die verscheurd worden door een burger- of stammenoorlog.  Soennieten en Sjiieten die elkaar afmaken, christenen verjagen en uitroeien, het is allemaal niet om te juichen. En met zo'n decor op de achtergrond wordt het 'spelletje' gespeeld, want ja, 'het is maar een spelletje', zegt men.

Mocht je uit dit alles concluderen dat ik niet in een juichstemming ben, dan zit je er naast. Ik geloof dat er, ondanks de zorgelijke situatie in de wereld, uitzicht is op een toekomst die alle reden tot juichen geeft! Dat heeft niets meer met voetbal of wat ook te maken; de God van de Bijbel belooft een blijde en zekere toekomst aan iedereen die gelooft dat Jezus Christus, de Zoon van God, álles heeft volbracht wat nodig was om een eeuwig zalig leven te gaan leven! Als je dát kan belijden, dat Jezus ook voor jou verzoening heeft bewerkt door Zijn offer aan het kruis, dan kun je ook de woorden van de profeet Habakuk tot jouw woorden maken, wat er ook gebeurt: "Nochtans zal ik juichen in de Here, jubelen in de God van mijn heil." [Hab. 3:18] Dat is heel wat anders dan juichen voor koning Voetbal; begrijp me goed, genieten van een partij voetbal of tennis met anderen, daar heeft God geen probleem mee. Hij heeft de mens geschapen en ook de talenten uitgedeeld aan Zijn schepselen. En wij mogen genieten van elkaars vaardigheden, maar als dat álles is, als God er niet de eer voor krijgt, maar wel de mensen, dan wordt het afgoderij en gaan we de schepselen aanbidden in plaats van de Schepper! En dát is het wat het geworden is met voetbal, het is een religie geworden. een afgod waar miljarden in omgaan, terwijl mensen vergaan van honger en ellende! Wat zou de wereld er anders uit gaan zien als we minder voor elkaar juichten en meer voor God! Hij die ons geschapen heeft en van ons houdt, Die álles voor ons over had, Hem komt het zo toe dat wij Hem loven en prijzen! "Juicht de Here, gij ganse aarde." [Ps. 100:1]

Als we dat gaan doen, dan gaat God ook juichen over ons: "Hij zal Zich over u verheugen met blijdschap. Hij zal zwijgen in Zijn liefde. Hij zal Zich over u verblijden met gejuich. [Zef. 3:17]

Wat een God is Hij!! Alle reden om je geestelijke juichpak aan te trekken! HALLELUJA!! 

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl