Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2014
2014-11-19 17:44:18
Categorie: columns-hvdb-14
Ingezonden door: Edida


Belangrijk?

Dáár kun je een boom over opzetten; wat is er nu wérkelijk belangrijk in het leven, in ons leven, in jouw leven?  Wat behoort er nu in deze wereld een eerste prioriteit te krijgen?

Voor je eigen leven weet je het wel; je gezondheid, je huwelijk en gezin, je financiële positie, de toekomst! Eindeloos kun je daar over doorpraten, maar veelal  is gezondheid toch wel dé topper! En begrijpelijk, want dat is toch wel dé basis van waaruit alles moet voortkomen! Toch zijn zelfs deze zaken van tijdelijke aard en op de duur onbelangrijk! Later meer hierover.

Vandaag las ik dat een internationaal team van onderzoekers de beginplaats hebben gevonden van het hiv virus. Door het DNA van duizenden hiv-virussen te onderzoeken, konden ze het startpunt van de wereldwijde epidemie heel precies lokaliseren. Wanneer en waar het precies was? Het was in 1920, in de Democratische Republiek Congo, in de hoofdstad  Kinshasa, dat het virus van een chimpansee oversprong op een mens. Als je al zo lang op zoek bent, dan kan ik me voorstellen dat je blij bent als je het dan eindelijk hebt achterhaald, maar wat is het belang er van? Dat er van alles aan gedaan wordt om deze vreselijke epidemie, waar wereldwijd 35 miljoen mensen mee besmet zijn, en er al miljoenen aan zijn gestorven, terug te dringen en geheel uit te bannen, lijkt me van veel groter belang! Maar wat is wél belangrijk

De ruimtesonde Rosetta is na een ruimtereis van tien jaar vorige week  op haar bestemming aangekomen: de komeet 67P/Tsjoerjoenov-Gerasimenko. Op 12 November jl. maakte de lander Philae zich los van de sonde en landde op de komeet met die lange naam. Op dit moment is de lander in slaapstand omdat de batterijen leeg zijn maar men hoopt bij de ruimtevaartorganisatie ESA dat hij weer tot leven komt, en nog verder gegevens overseint. Op zich een geweldig knap experiment en een toonbeeld van hoe God mensen heeft gemaakt en wat prachtig beschreven staat in de Bijbel, in Psalm 8: " Toch hebt U de mens weinig minder gemaakt dan de engelen[bijna goddelijk] en hem met eer en glorie gekroond. U doet hem heersen over de werken van Uw handen. U hebt alles onder zijn voeten gelegd." [6-7 HSV] Maar is het van enig belang, dit 1,5 miljard kostende project? Heeft het een toegevoegde waarde als straks alle gegevens zijn verzameld? Of is het alleen maar een prestigekwestie, hoogmoedswaanzin? De te verwachten wetenschappelijke resultaten zijn enorm, zo zegt de leider van het project. Men hoopt meer te weten te komen over de oorsprong van ons zonnestelsel en van de aarde, en het ontstaan van de oceanen op aarde. Denk je dat God, Die de mensen zoveel wijsheid heeft gegeven, dit belangrijk vindt? Écht niet! Wat erover in Zijn Boek staat, de Bijbel? "Waarom woeden de heidenvolken en bedenken de volken wat zonder inhoud is?"[Ps.2:1]

Hoe kunnen we ons zo druk maken en tijd en geld verspillen aan planeten en kometen terwijl we op een aarde leven waar nog zoveel niet in orde is? Er is nog zóveel nodig om epidemieën te bestrijden, om het onrecht, het racisme, de [burger]oorlogen te beëindigen en om meer aan kwaliteit van leven te bewerken, maar wij, wij  moeten het zonodig hogerop zoeken, in een oneindig heelal waarvan we niet eens geloven dat God de Schepper is! Diezelfde almachtige God gaf ons Zijn Woord om ons van daaruit, door Zijn Geest, te onderwijzen, maar wij hebben vaak  belangrijker dingen aan ons hoofd.

De Bijbel schrijft over zo iemand, een man uit Jericho: Zacheus; hij was druk doende geweest met zijn werk, en niet altijd op een eerlijke manier, en hij was er rijk van geworden. Maar de mensen mochten hem niet, hij was een belastingambtenaar, in dienst van de bezetter, de Romeinen. En toen kwam Jezus langs; hij had al vaak van Hem gehoord en nu kwam Hij door Jericho!

Zacheus zette al het belangrijke aan kant, want Hij wilde Hem persé ‘zien’! Niets weerhield hem maar omdat hij zo klein was zou het toch niet lukken. Maar al was hij klein, hij was ook slim; hij klom in een vijgenboom, langs de weg waar Jezus zou langskomen. En jawel, toen zag hij Hem komen, en onder de boom keek Jezus omhoog en zei: “Zacheus, kom vlug naar beneden, want Ik moet vandaag in jouw huis zijn.” [Luc.19:1-10] Wie zou nu denken dat Jezus hem dáár nog zou zien? Maar zo gebeurde; Jezus kwam in zijn huis, en  de buren en anderen sprake er schande van, dat Hij bij zo’n slechterik op bezoek ging! Maar Zacheus besefte dat hij zich moest bekeren door afstand te nemen van zijn verkeerde praktijken. En ter plekke deed hij het: wat hij eerst belangrijk vond en z’n hart had, daar deed hij afstand van en probeerde te herstellen waar hij mensen te kort had gedaan of bedrogen. Jezus zag en hoorde het, en zei: “Er is vandaag redding gekomen in uw huis. “[vs 9]  Jezus wist en zag dat dit puur was en oprecht. Zoals Hij Zacheus wist tussen het gebladerte van de boom, zo kent Hij ook de oprechte bekering van deze door het volk gehate man. En de mensen die hierover murmureerden kende Hij ook: Joodse ‘gelovigen’, schriftgeleerden en farizeeërs die nagenoeg álles wisten, met hun hoofd, maar Jezus noemde hen ‘huichelaars’ en ‘blinden’. Naamchristenen  zouden ze nu genoemd worden, mensen die het wel heel goed weten, maar als het er op aan komt, alles bij het oude laten en belangrijkere dingen aan hun hoofd hebben dan erkenning van zonde en bekering!

Jezus wil ook vandaag heel graag ‘redding’ brengen in jouw ‘geestelijk huis’.

Hij ziet je écht wel, ook als je je verschuilt achter mensen  of achter allerlei smoezen, omdat je al het aardse veel belangrijker vindt. Maar Hij houdt niet op je te waarschuwen, want het is niet waar, het zijn leugens! Gods woord wil ons de ultieme Waarheid leren, hoe het werkelijk is! Door Zijn normen en waarden na te leven, geleidt door Zijn Geest, ontdekken we wie we zijn en wat voor ons werkelijk belangrijk is! Voor nu, en voor de toekomst. God wil een relatie met ieder van ons, heel persoonlijk!

Daarom kwam Zijn Zoon Jezus naar deze planeet om het meest belangrijke wat in deze wereld ooit is gebeurd, uit te voeren! Hij gaf Zijn leven aan een kruis, en bracht zo verzoening voor de hele mensheid! En ieder die dát gelooft ontvangt eeuwig leven, uit genade alleen!! Jij ook!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl