Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2015
2015-03-18 21:48:26
Categorie: columns-hvdb-15
Ingezonden door: Edida


Een vrije keuze......?

Als columnist kun je er niet omheen in deze hectische dagen van verkiezingsretoriek. Ja, want het is weer zover! Morgen trekken wij weer naar de stemlokalen, en voor dat dát gebeurt worden we van alle kanten bestookt met verhalen en beloftes van politici van verschillende kleur. Debatterende voormannen van de grootste partijen komen in deze dagen indringend de woonkamer binnen. Ze hebben zóveel te vertellen, en omdat ze het op zulke momenten meestal oneens zijn met elkaar, praten ze bijna altijd weer door elkaar, zodat je vaak niet eens verstaat wat er gezegd wordt! Rommelig, precies zoals politiek vaak overkomt, helaas. Ja, en waar gaat het nu in feite om? Het zijn de Provinciale Statenverkiezingen 2015; een gebeurtenis die meestal niet zoveel belangstelling trekt, en dus ook niet veel kiezers! Maar deze keer wordt alles in het geweer geroepen, omdat het bestaan van de huidige regering er in feite van afhangt! Het resultaat van morgen zal uiteindelijk het aantal zetels in de Eerste Kamer bepalen, voor elke partij. En omdat de meerderheid van de coalitie in deze kamer toch al minimaal is, zal zetelverlies voor VVD en PVDA nare gevolgen hebben en strubbelingen veroorzaken bij het regeren.  Er valt dus weer wat te kiezen, dat is zeker! En het kan in alle vrijheid, laten we er daarom ook gebruik van maken! Helaas is het in veel landen anders gesteld; met kent geen vrije keuze als het gaat over politiek, godsdienst of privéleven. Men is verplicht te doen wat wrede machthebbers van hen eisen. Als je de verhalen hierover hoort of leest, dan ga je enigszins beseffen hoe kostbaar vrijheid is, en wat het betekent als je zelf geen keuze hebt!

Vandaag werd er in Israël gekozen voor een nieuwe regering; op zich niet zo betekenisvol , zo'n klein landje, daar in het Midden Oosten, zou je kunnen denken. Maar vergis je niet! Het is al bijzonder dat daar, omgeven door dictoriaal geregeerde staten, er een land is dat zeker zo democratisch is als het meest vrije land in het Westen. Vandaag  is er een vrije keuze voor elke inwoner van Israel, en hoewel de meesten het niet zullen beseffen, is hun keuze van het grootste belang voor de hele wereld! Hoe het uit zal pakken, welke coalitie er tevoorschijn zal komen, dat zal de komende tijd laten zien, maar ik raad je aan het te volgen, met de Bijbel open, want dát volk is Gods oogappel, en dát land is Gods land, dat Hij voor eeuwig aan Israel in bruikleen heeft gegeven! Wat zich daar afspeelt, wat daar gebeurt weerspiegelt als het ware Gods klok waarop te zien is hoe laat het is voor de wereld, hoe nabij Jezus' komst is! Maar stel je er belang in? Hoe serieus ga je om met deze tijd?

Ook dat is een keuze, een vrije keuze!

Wonderlijk eigenlijk dat we, hoewel er een vrije keuze is,dan toch voor het minste of slechtste kiezen. Misschien rook je wel, hoewel er op dat pakje shag of sigaretten toch met dikke letters staat dat roken slecht is, en de dood ten gevolge kan hebben! Is dat niet vreemd? Ik neem aan dat je altijd het béste voor jezelf zoekt, en toch kies je, en je heb daarbij álle vrijheid, voor iets dat niet goed voor je is! Met drugs en drank is het niet anders; er zijn al zoveel voorbeelden van mensen die er aan kapot gingen, en tóch blijft men kiezen voor een weg die leidt naar ellende en de dood!

In de Bijbel, het Boek van God, waarin Hij richtlijnen voor ons leven geeft, treft je álles aan wat nodig is om tot een afgewogen, juiste keuze te komen. God zei het al in het begin van de Bijbel, Hij heeft ons naar Zijn beeld geschapen, wij lijken op Hem! Zodoende gaf Hij ons ook verstand, en een vrije wil! Als je naar Zijn aanwijzingen gaat handelen, als je Zijn normen en waarden gaat toepassen in je leven, dan kom je tot een keuze die eeuwigheidperspectief biedt!

Dat Boek leert ons Jezus kennen, de Zoon van God, en de Zoon leert ons Zijn Vader kennen. Ook maakt Hij duidelijk dat wij Hem nodig hebben, omdat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is!

Daarnaast vertelt Jezus ook over de ‘brede weg’ die tot het verderf leidt, en de ‘smalle weg’ die ten leven leidt, [Mat. 7:13-14] en waar Hij je naartoe wilt leiden en begeleiden!

Datzelfde kostbare Boek, dat al miljoenen die Weg heeft gewezen, maakt ons duidelijk dat onze keuze van nu, onze plaats voor de eeuwigheid bepaalt! Waar wij zullen verblijven, ná dit leven! Er zijn maar twee plaatsen: de hemel en de hel. Door velen is de hel al weggeredeneerd, ook door ‘christenen’, omdat het toch niet kan bestaan dat God, die Liefde is, zo’n plaats voor ons zou creëren! Echter, God maakt in Zijn Boek duidelijk dat de hel net zo reëel is als de hemel, en ergens anders lees ik dat het onmogelijk is dat God liegen zou! [Heb. 6:18] We hebben een liefdevolle God die ons een vrije wil gaf en Die ons de keuze laat, een vrije keuze!

Daarnaast geeft Hij ons nog steeds vrijheid van godsdienst, zodat wij alle middelen kunnen aanwenden om tot een juiste keuze te komen!

Vandaag kun je kiezen uit 16 partijen, je bent vrij in je keuze! Vandaag nog kun je ook kiezen voor de brede of de smalle weg, voor de hemel of de hel, vóór of tégen Jezus, je bent vrij in je keuze! Ik geef je graag m’n stemadvies: Kies voor eeuwige zekerheid, kies voor JEZUS, Die al 2000 jaar geleden voor JOU heeft gekozen!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl