Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2015
2015-04-15 22:11:36
Categorie: columns-hvdb-15
Ingezonden door: Edida


Capitulatie

Nu we de aprildagen van 2015 beleven en de meidagen tegemoet gaan, worden we opnieuw  herinnerd wat er 75 jaar en 70 jaar geleden gebeurde, vaak tot op de dag! Dat toen die vreselijke oorlog begon en pas vijf jaar later een einde nam! Gisteren herdacht men de bevrijding van kamp Westerbork, Polizeiliches Durchgangslager Westerbork, door Canadese militairen, en zo zullen er nog vele gedenkwaardige momenten volgen. Via krant, journaal en actualiteitenrubriek kan je in deze dagen meebeleven wat er zich toen allemaal afspeelde. Op 16 April a.s. of 27 Nisan 5775 gedenkt men in Israel  Jom Hasjoa wehagewoera , 'de dag van vernietiging en heldendom'. Aangrijpend en spannend zijn de verhalen die [weer] verteld worden door overlevenden van de Holocaust, van verzetstrijders en Engelandvaarders. Ik heb de bevrijding niet bewust meegemaakt, maar wat zal er een blijdschap geweest zijn onder al die mensen toen de bevrijders daar waren en ze de vijand tot overgave, tot capitulatie dwongen! Wat mij opvalt bij al die berichten en verhalen is dat de bevrijding zo verschillend heeft plaatsgevonden, in een reeks van weken en maanden. Hoewel vijf Mei de nationale Bevrijdingsdag is werd in September 1944 de provincie Limburg al bevrijd! Toen moest de vreselijke hongerwinter  in het Westen nog plaatsvinden! En daarom werden en worden er ook nu weer diverse 'bevrijdingsdagen' gevierd in ons land.

Als ik om me heen kijk in deze wereld, met alles wat er gebeurt, als ik de berichten hoor en lees over de oorlogen die er zijn, de onrust, de wreedheden, de miljoenen vluchtelingen, dan kan ik God alleen maar danken dat wij al  z e v e n t i g  jaar in vrede leven! Wát een zegen om 's morgens, ja, en élke morgen, in vrede en vrijheid op te staan! Het lijkt zo gewoon, na 70 jaar, maar als je bewust leeft in deze donkere wereld, dan is er álle reden om diep dankbaar te zijn!

De capitulatie werd een feit, de bevrijding is gekomen! Vorige week werd er door christenen wereldwijd stilgestaan bij die bijzondere dagen van Goede Vrijdag en Pasen. Je zou het zo niet zeggen maar het is opmerkelijk dat het bovenstaande zo inpasbaar is, wat ons geestelijke leven betreft.

Geestelijk gezien leven we op deze aarde ook 'in staat van oorlog'. De wereld, het leven hier op aarde noemt de Bijbel "het rijk der duisternis".  Het mensdom werd en wordt nog steeds onderdrukt door de vijand van God en mensen: de duivel of satan. Hij heeft heel veel macht en gebruikt mensen om die macht uit te oefenen! En zonder een Bevrijder zouden we nooit van hem af komen! Zoals wij ook nooit zonder de geallieerden van de Duitsers afgekomen zouden zijn! Maar gelukkig kwam er een Bevrijder die God al 6000 jaar geleden beloofde. Die zou de vijand van God en mensen tot capitulatie moeten dwingen! Hij is gekomen........, Jezus Christus, de Zoon van God! Hij kwam, Hij stierf aan een kruis en stond weer op uit de dood. Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, eigenlijk drie bevrijdingsdagen! Hij, de Here Jezus, dwong daarmee de duivel tot capitulatie. Even leek het er op of het alles tevergeefs was geweest toen Jezus daar dood aan het kruis hing, dat Hij was gecapituleerd! En dat dacht de duivel ook! Maar Jezus stond op uit de dood en verbrak daarmee de macht van die mensenmoordenaar! Het lijkt er nog niet erg op, zul je zeggen, als je zo rondkijkt in de wereld. En dat ben ik met je eens; dagelijks zou je na het journaal of het lezen van je krant kunnen zeggen: ' De duivel wint op alle fronten'. Niks capitulatie, niets te zien van een overgave van de duivel! Maar toch, Jezus hééft overwonnen, de situatie gaat veranderen! Dé Bevrijdingsdag breekt aan, de dag dat Jezus terugkomt! Daar mag je naar uitzien en alvast van dromen!

Ik bracht vorige week iemand al vroeg naar het ziekenhuis voor een behandeling en wachtte een paar uur tot ze klaar was. De parkeerplaats was nog leeg, maar langzaam aan raakte hij vol. Ik zag tal van mensen, samen of alleen, bezorgd kijkend, elkaar ondersteunend, moeizaam, fit, zwanger, in allerlei variatie kwamen ze daar aan, op weg naar hun afspraak. Velen zag ik ook weer terugkomen, naar hun auto. Bedrukt, lachend, hand in hand, allemaal heel verschillend. Toen moest ik denken aan de toekomst, aan die tijd waarvan de Bijbel spreekt: "En de dood zal er niet meer zijn, ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn." [Op.21:4] Kun je je er iets bij voorstellen? Geen ziekenhuizen meer, alle artsen, specialisten, verpleegkundigen en zorgverleners zonder werk? Tóch komt die tijd! Jezus heeft alles volbracht, Halleluja! De Bijbel staat er vol van, en dat is Gods Woord!

Ook dat er zware tijden zullen zijn, maar de overwinning is behaald!! Zij die dit met hun hart geloven en met hun mond belijden zullen straks in eeuwigdurende heerlijkheid met Hem, de Overwinnaar, LEVEN! Hoor je daar bij, bij de volgelingen van Jezus? Het kan zijn dat je nog niet zover bent, dat het je weinig of niets interesseert. Je bent vrij in je keuze. De duivel werd gedwongen om te capituleren, maar jij en ik, wij hebben de vrije keuze om dat te doen. Maar Jezus vraagt het je wel: ' Wil je voor Mij capituleren, je overgeven aan Mij? Want dan alleen kan Ik wat voor je doen.'  Als je zover komt, of zover bent gekomen, dan is JOUW bevrijdingsdag vast en zeker!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl